3.7 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Biden salută pactul "puternic" privind submarinele nucleare AUKUS

VIDEO: Biden salută pactul „puternic” privind submarinele nucleare AUKUS

Liderii Statelor Unite, Australiei și Marii Britanii au dezvăluit detaliile unui plan de dotare al Australiei cu submarine de atac cu propulsie nucleară, un pas important care implică investiții de sute de miliarde de dolari menite să contracareze ambițiile Chinei în zona Indo-Pacific.

„AUKUS este un nume neobișnuit, dar este o entitate puternică”, spune Biden.

Președintele american Joe Biden, flancat de liderii Australiei și Marii Britanii, a salutat un acord pentru a furniza Australiei submarine de atac cu propulsie nucleară, într-un efort major de a opri ambițiile chineze în Indo-Pacific.

„AUKUS are un singur obiectiv primordial – să sporească stabilitatea în Indo-Pacific, pe fondul schimbărilor rapide ale dinamicii globale”, spune Biden.

Luni, la o bază navală americană din San Diego, Biden a prezentat așa-numitul plan AUKUS.

Declarația liderilor a precizat că proiectul, în mai multe etape, va culmina cu producția și operarea de către Marea Britanie și Australia a unei nave „dezvoltate trilateral”, bazată pe designul britanic de ultimă generație, care va fi construită în Marea Britanie și Australia și va include tehnologii americane „de ultimă generație”.

Un oficial australian din domeniul apărării a declarat că proiectul ar costa țara 245 de miliarde de dolari americani până în 2055.

„Acesta este un parteneriat puternic. Pentru prima dată, va însemna trei flote de submarine care vor lucra împreună atât în Atlantic, cât și în Pacific – menținând oceanele noastre libere, deschise și prospere pentru decenii de acum încolo”, spune primul ministru britanic Rishi Sunak.

China, care a construit insule și piste de aterizare și și-a extins prezența militară în Marea Chinei de Sud, a condamnat AUKUS ca fiind un act ilegal de proliferare nucleară.

Rămân unele întrebări semnificative cu privire la acest pact: SUA are restricții stricte în ceea ce privește schimbul extins de tehnologie necesar pentru proiect. Și nu este încă clar cât timp va dura până când Washingtonul va livra submarinele.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă