5 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Anchetatorii vânează crimele sexuale din Ucraina

VIDEO: Anchetatorii vânează crimele sexuale din Ucraina

O echipă internațională de consilieri juridici de la Haga a colaborat cu procurorii locali din orașul Kherson, recucerit în Ucraina, pentru a aduna dovezi privind presupusele crime sexuale comise de forțele rusești.

O echipă de experți juridici de la Haga care adună dovezi privind presupusele crime sexuale comise de forțele rusești în Ucraina. Vizita nu a fost raportată anterior.

„Așadar, ne aflăm aici de trei zile, sprijinind Biroul Procurorului General în investigațiile lor locale de aici, în Kherson. Este o echipă specifică violenței sexuale și a venit aici, pentru a extrage și a viza violența sexuală legată de conflict,” spune Julian Elderfield, unul dintre consilierii juridici care au luat parte la vizita din Herson. 

„Este un proces cu două direcții. Este necesar să se colecteze probe imediat ce au loc infracțiunile. Dar, pe măsură ce condițiile se îmbunătățesc, acest lucru devine, de asemenea, mai ușor pentru ca victimele violenței sexuale să iasă în față,” a mai spus acesta.

Eforturile lor fac parte dintr-o încercare internațională mai amplă de a sprijini autoritățile ucrainene. Moscova a negat în permanență comiterea de crime de război și a respins acuzațiile de violențe sexuale comise de armata rusă în Ucraina.

„Am interogat personal aproximativ 70 de persoane,” a spus Serhii Doroșin, adjunctul șefului departamentului de investigații al poliției naționale din Crimeea.

„Este un tratament inuman. Legea și obiceiurile de război nu sunt respectate deloc. Nu se respectă nici una dintre convenții”, a mai spus el.

„Peste tot unde soldații ruși au trecut, au comis cazuri de violență sexuală și au torturat, au ucis. Și aceasta este linia principală, cred eu, ca o metodă de a duce războiul împotriva Ucrainei ca naționalitate,” a spus Anna Sosnovska, șefă adjunctă a unității ucrainene pentru crime de război pentru violență sexuală.

Violul poate constitui o crimă de război în conformitate cu Convențiile de la Geneva, iar violența sexuală sistematică ar putea constitui o crimă împotriva umanității.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Casa Albă: Dronele misterioase ce zboară în SUA „funcţionează legal şi într-o manieră autorizată”

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a asigurat luni, referitor la dronele şi aparatele zburătoare observate în nord-estul Statelor Unite, că "toate funcţionează...

Casa Albă: Dronele misterioase ce zboară în SUA „funcţionează legal şi într-o manieră autorizată”

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a asigurat luni, referitor la dronele şi aparatele zburătoare observate în nord-estul Statelor Unite, că "toate funcţionează...

ONU: Siria are nevoie de un „flux masiv de ajutoare”

Şeful Biroului pentru Afaceri Umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA), Tom Fletcher, a afirmat luni că Siria are nevoie de un "flux masiv de ajutoare",...
Ultima oră
Pe aceeași temă