Departamentul de Stat al SUA a anunțat că identificat trei publicații online direcționate de serviciile de informații rusești, care încearcă să submineze vaccinurile Covid-19 produse de Pfizer și Moderna.
Cele trei publicații online „au răspândit multe tipuri de dezinformare, inclusiv despre vaccinurile Pfizer și Moderna, precum și despre organizațiile internaționale, conflictele militare, protestele și orice problemă care poate creea tipuri de diviziune ce pot fi ulterior exploatate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Wall Street Journal a făcut primele dezvăluiri legate de identificarea presupusei campanii de dezinformare a Rusiei. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a negat, însă, afirmațiile SUA potrivit cărora serviciile de informații ale Moscovei răspândesc informații false despre vaccinuri..
Rusia și-a aprobat vaccinul Sputnik V în august, înainte de începerea unui proces de testare prin intermediul studiilor clinice, comunicând pe toate canalele faptul că a fost prima țară care a produs un medicament eficient împotriva coronavirusului. Studile clinice revizuite abia câteva luni mai târziu au arătat o eficiență a vaccinului rusesc de 92% în combaterea virusului.
Pfizer, cu sediul central în New York și BioNTech din Germania, a produs primul vaccin autorizat în Statele Unite, pe care autoritățile de reglementare l-au aprobat în decembrie. Al doilea, realizat de Moderna, cu sediul în Massachusetts, a fost autorizat mai târziu în aceeași lună.
Centrul Global de Angajament al Departamentului de Stat, creat pentru a contracara campaniile de propagandă și dezinformare, a identificat cele trei puncte de dezinformare ca fiind platformele online News Front, controlată de serviciul federal de securitate al Rusiei, și New Eastern Outlook și Oriental Review, dirijate și controlate, de asemenea, de structurile de informații de la Moscova.
Departamentul de Stat a identificate și o a patra sursă de dezinformare online în materie pandemică, portalul Rebel Inside, controlată de armata rusă, însă aflat în prezent într-o zonă de latență funcțională.
Vaccinul Pfizer a fost ținta principală a dezinformării rusești, potrivit unui raport publicat de Alianța pentru Democrația de Securitate, o organizație independentă care studiază dezinformarea și alte campanii antidemocratice ale guvernelor autocratice. Alianța a examinat mesajele de propagandă publică din Rusia, China și Iran, răspândite prin Twitter, pe site-urile de știri sponsorizate de stat sau pe alte căi.
„Rusia a fost, cel mai probabilă, sursa tuturor informațiilor care sugerau existența unor legături între vaccinul Pfizer și decesele ulterioare ale celor vaccinați”, se arată în raportul Alainței, care arată faptul că media online controlată de Rusia și de oficialii guvernamentali a sugerat adesea că există „o legătură cauzală” între vaccin și decesele celor inoculați, în condițiile în care niciun astfel de aspect nu a fost certificat sau chiar s-a dovedit că nu are legătură.
„Accentul pus pe denigrarea Pfizer se datorează probabil parțial statutului său de prim vaccin mondial, fapt care, teoretic, i-ar creea perspectiva potențială a unei utilizări de masă, rezultând astfel o amenințare potențială mai mare pentru dominanța pieței Sputnik”, se arată în raportul Alianței.
Bret Schafer, expert în dezinformare și unul dintre autorii raportului, a declarat că miza este incredibil de mare, întrucât țări precum Rusia și China concurează pentru a distribui propriile vaccinuri către țările în curs de dezvoltare.
„Când te uiți la efortul lor de a obține aprobarea propriului vaccin în Mexic și în America Latină, realizezi că acest deziderat ar fi, dincolo un mare câștig economic, o extrem de importantă pârghie diplomatică”, a declarat Schafer.