21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalUzinele iraniene de rachete din Liban și Siria, linie roșie pentru Israel

Uzinele iraniene de rachete din Liban și Siria, linie roșie pentru Israel

O întreagă delegație de oficiali ruși, la nivel înalt, s-a deplasat în Israel imediat după vizita premierului israelian la Moscova, pentru a împiedica un eventual atac al israelienilor în Siria și Liban, unde serviciile secrete israeliene susțin că Teheranul își instalează fabrici de rachete. O delegație condusă de Seyed Ibrahim Raisi, succesorul ayatollahului Khamenei, a inspectat săptămâna trecută pozițiile Hezbollah la granița Liban-Israel.

Drept urmare, Benjamin Netanyahu consideră că nu mai este timp de pierdut cu demersuri diplo­matice pe care Rusia nu le poate garanta în privința aliatului său, Iranul. O serie de declaraţii ale unor oficiali israelieni au descris uzinele de producţie de rachete în Liban și Siria ca o linie roşie pentru Israel, o linie imposibil de ignorat și tolerat. SUA și Israelul, cu susținerea unor țări din Golf, și-au centralizat strategia pe stoparea influenței Iranului, care alimentează terorismul în regiune, ame­nințând întreaga lume.

Liban, vast proiect pentru fabricarea rachetelor

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, generalul Ronen Manelis, acuză, la rândul său, Iranul că nu conteneşte să transfere arme, bani sau sfaturi Libanului şi, în plus, a deschis o „nouă sucursală, sucursala Liban“ şi transformă Ţara Cedrilor într-un „vast proiect de fabricare a rachetelor“. Manelis acuză Hezbollahul că vrea să facă din Liban un „protectorat iranian“ şi  a precizat că „pretutindeni unde situaţia a fost instabilă am descoperit amprenta Iranului şi implicarea Hezbollah“.

Gene­ralul israelian a menționat şi vizita şefului miliţiei irakiene „Asaeb Ahl el-Haq“, Qais el-Khazaali, la frontiera libanezo-israeliană, în decembrie trecut. Fotografia comandantului Hezbollah pe frontul din sudul Libanului şi a amicului său, comandantul unei miliţii şiite sponsorizate de Teheran, ilustrează implicarea Ira­nului în Liban şi ridică vălul, arătând controlul din ce în ce mai forte asupra Libanului. Ronen Menalis a avertizat că „aceste acţiuni ale Hezbollah transformă Libanul într-un butoi cu pulbere“.

El a dezvăluit că „în sudul Libanului o casă din trei sau patru este un post de comandament, o poziţie armată, o ascunzătoare de arme sau o ascunzătoare pentru Hezbo­llah“. Israelul cunoaşte aceste locaţii şi va şti cum să le atace cu precizie dacă va fi necesar. Israelul şi grupările Hezbo­llah s-au confruntat într-un război în 2006, soldat cu peste 1.200 morţi de partea libaneză, în majoritate civili, şi 160 de partea israeliană.

Potrivit armatei israeliene, în prezent Hezbollah dispune de peste 100.000 de rachete, din care unele pot atinge practic tot teritoriul israelian. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă