13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalUruguay iese din adunarea OAȘ datorită incluziunii reprezentanților Guaido

Uruguay iese din adunarea OAȘ datorită incluziunii reprezentanților Guaido

Medellin, Columbia – Delegația uruguayană a părăsit joi dimineața Adunarea Generală a Organizației Statelor Americane (OAȘ), în semn de protest față de includerea reprezentanților opoziției politice din Venezuela în organismul regional.

Mexic, Bolivia, Trinidad și Tobago și alții au denunțat și participarea delegației venezuelene, expunând obiecții față de strategia de alianță a conducerii OAȘ cu opoziția Venezuelei condusă de Juan Guaido.

“Nu ajută cu nimic”, a declarat reprezentantul Uruguay, Ariel Bergamino, după ce a părăsit adunarea.

“Este o încălcare a acestei instituții pentru a încerca să se ia decizii cu privire la cine este guvernul legitim”, a spus Bergamino, adăugând că nu va participa la restul adunării, care durează până vineri.

Bergamino a declarat că adunarea ar trebui să aibă că scop să ajute Venezuela să “construiască un climat de încredere”, care ar putea să favorizeze o soluție politică și ar fi blamat conducerea secretarului general Luis Almagro, care a acceptat opoziția politică a Venezuelei și a respins ideea de negocieri cu președintele venezuelean Nicolas Maduro .

Guaido a invocat constituția Venezuelei în ianuarie pentru a se declara președinte interimar, numindu-l pe Maduro că fiind nelegitim. Maduro i-a acuzat pe Guaido și Statele Unite, care susțîn opoziția venezueleană, de un complot pentru a organiza o lovitură de stat.

Nici o țară de la OAȘ nu a propus includerea guvernului lui Maduro, care s-a retras în mod oficial din grupul regional în 2017. Dar unii au declarat că este necorespunzătoar să invite opoziția politică, care nu deține un control efectiv asupra Venezuelei, să stea la masă cu guverne suverane.

Consiliul permanent al grupului a votat pentru recunoașterea reprezentantului lui Guaido în aprilie.

Milioane de oameni au părăsit Venezuela în ultimii ani, fugind de hiperinflație, șomaj și lipsa de medicamente.

Miercuri, adunarea a declarat despre criză din Venezuela că ar trebui să fie prioritatea principală a regiunii. Țările membre au cerut comunității internaționale să ajute la acordarea de ajutoare migranților și refugiaților țării.

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

Forțele ruse ar putea ataca infrastructura de transport a Ucrainei

Forțele ruse își pot schimba atenția în săptămânile următoare către infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul...
Ultima oră
Pe aceeași temă