Ministrul Peter Szijjarto a făcut această declarație în contextul participării sale, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.
Şeful diplomaţiei ungare a subliniat că una dintre principalele cauze ale migraţiei este gradul serios de instabilitate din ţările nord-africane, printre care Libia, unde statul este fragmentat, iar guvernul deţine controlul doar asupra unei mici părţi a teritoriului ţării.
Situaţia din Libia este agravată şi de lipsa consensului la nivelul comunităţii internaţionale cu privire la modalitatea de stabilizare a ţării, a adăugat Szijjarto.
”Cu cât timp Libia rămâne instabilă, cu atât grupările teroriste vor putea opera”, a estimat oficialul ungar, care a atras atenţia asupra situaţiei frontierei sudice a ţării nord-africane, pe unde sunt traficaţi migranţi cu destinaţia Europa.
Peter Szijjarto a reafirmat poziţia Budapestei conform căreia primul pas în soluţionarea crizei migraţiei trebuie să fie asigurarea protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene.
El a ţinut să remarce că în decembrie anul trecut ţările din Grupul de la Vişegrad (Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia) au convenit să contribuie cu 35 de milioane de euro la finanţarea unui program de control al frontierelor Libiei. ”Dacă UE nu reuşeşte să protejeze graniţa sudică a Libiei, atunci valul de migranţi cu care se confruntă Europa va continua. Iar dacă se întâmplă acest lucru, dezbaterea privind cotele obligatorii de migranţi va escalada şi cu cât mai mulţi migranţi sosesc în Europa, cu atât mai mulţi vor trebui să fie redistribuiţi între ţările membre ale UE”, a adăugat oficialul de la Budapesta.