Ungaria merge împotriva coronavirusului la braț cu Rusia și China!

Ungaria a ajuns la un acord pentru achiziţionarea a 5 milioane de doze de vaccin chinezesc Sinopharm, după ce în urmă cu mai bine de o săptămână bătuse palma cu producătorii Sputnik V pentru alte 2 milioane de vaccinuri.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

29.01.2021 - 17:24

Aacord pentru achiziţionarea a 5 milioane de doze de vaccin chinezesc Sinopharm a fost făcut de ministrul de externe Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook.

Szijjarto a spus că dozele care vor fi livrate pe parcursul unei perioade de patru luni vor permite Ungariei să inoculeze 2,5 milioane de persoane, circa un sfert din populaţia sa. Acest lucru ar putea duce la relaxarea înainte de termen a restricţiilor împotriva răspândirii coronavirusului, a adăugat el.

Ungaria, care a devenit săptămâna trecută primul stat membru al Uniunii Europene care a cumpărat vaccinul rusesc Sputnik V, a fost, de asemenea, vineri, primul stat din UE care a aprobat vaccinul chinezesc Sinopharm împotriva COVID-19.

Prim-ministrul Viktor Orban anunţase anterior în cursul zilei că un acord privind achiziţia vaccinului ar putea fi încheiat în curând. Orban a mai spus că personal va alege vaccinul chinezesc, întrucât în el are cea mai mare încredere.

"Astăzi, OGYEI (autoritatea ungară pentru medicamente) a emis aprobarea de a utiliza şi vaccinul Sinopharm, aşa că după Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi vaccinul rusesc Sputnik, putem conta şi pe vaccinul Sinopharm", a declarat în cadrul unui briefing Cecilia Muller, şefa Direcţiei de sănătate publică din Ungaria.

Ungaria, care de multe ori a urmat propriul drum în politicile sale economică şi privind migraţia în cadrul UE, a optat pentru achiziţionarea de vaccinuri din Rusia şi China pentru a accelera campania de vaccinare.

Și Fondul rus de investiții directe (RDIF) a semnat un contract cu oficialitățile maghiare pentru furnizarea a 2 milioane de doze de vaccin Sputnik V împotriva noii infecții cu coronavirus.

Acordul a fost anunțat vineri de ministrul sănătății din Federația Rusă, Mihail Murashko, în urma unei întâlniri cu ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Peter Siyjarto. La rândul său, Siyjarto a spus că Sputnik V va fi livrat în Ungaria în trei etape. "Este o mare onoare și o mare plăcere pentru mine să vă informez că astăzi am încheiat un acord prin care Rusia va furniza vaccinuri Ungariei în trei etape", a spus ministrul în urmă cu o săptămână.

Comentarii