Ungaria își vede un rol geopolitic în Asia, prin participarea șefului guvernului de la Budapesta, Viktor Orbán, la reuniunea Statelor Turcice.
Premierul Viktor Orbán a postat pe internet o serie de fotografii în care apare alături de politicieni din alte țări, la reuniunea de la Samarkand. Într-una dintre fotografii, Orbán își dă mâna cu președintele Turciei, Recep Erdogan.
„Cooperare economică în loc de sancțiuni”, anunță premierul Ungariei. El face, evident, aluzie, la sancțiunile UE împotriva Rusiei, sancțiuni contestate de Ungaria.
„Aceste țări sunt independente atât față de SUA cât și față de UE. Parteneri excelenți. Premierul Ungariei a fost primit cu mare drag. Felicitări !! Mult succes”, este una dintre replicile primite pe Facebook de premierul Ungariei.
Rol geopolitic potențial în Asia, alături de țări furnizoare de petrol
În schimb, există și postări ironice, de genul „Să aibă grijă să nu se amestece cu ei. Cum rămâne cu teoria purității rasiale?”. Există și replici care fac aluzie la istoria ungurilor, care ar fi venit în Europa din Asia, și care îi recomandă premierului Orbán să pună o semilună pe steagul Ungariei, ca și celelalte țări care s-au reunit la Samarkand, întrucât toate au populație musulmană.
Summit-ul de la Samarkand (Uzbekistan) s-a desfășurat la data de 11 noiembrie 2022. Cu excepția Turciei, toate țările membre ale Organizației Statelor Turcice au făcut parte din URSS. Organizația are cinci membri cu drepturi depline: Turcia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kyrgyzstan și Uzbekistan. Ungaria și Turkmenistan au statut de observatori. Președintele Erdogan al Turciei a anunțat că și „Republica Turcă Cipru de Nord” ar fi primit statut de observator.
Unul dintre proiectele Organizației Statelor Turcice este calea de transport trans-caspică, între Kazakhstan, Azerbaidjan și Turcia. Importanța acestei linii de transport este cu atât mai mare cu cât ea permite o legătură între Asia și Europa, ocolind Rusia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!