21.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăInternaționalUn submarin francez pierdut acum 50 de ani, a fost regăsit

Un submarin francez pierdut acum 50 de ani, a fost regăsit

”Tocmai am găsit (epava submarinului) La Minerve. Este un succes, o uşurare şi o performanţă tehnică. Mă gândesc la familiile care au aşteptat atât de mult acest moment”, a scris ministrul francez pe Twitter.

Epava a fost localizată în Marea Mediterană, la 45 de kilometri de Toulon, la o adâncime de 2.370 de metri, de către nava americană Seabed Constructor, care a sosit în zonă marţea trecută pentru a participa la căutări şi ale cărei drone au adus confirmarea vizuală a locului unde se află submarinul, a precizat un ofiţer superior al Marinei naţionale.

Seabed Constructor, care aparţine companiei americane private Ocean Infinity, este cea care a găsit şi epava submarinului San Juan, care a dispărut cu 44 de bărbaţi la bord, în largul Argentinei, în noiembrie 2018.

La 27 ianuarie 1968, submarinul militar La Minerve, în exerciţiu la aproximativ 30 de kilometri de Toulon, s-a scufundat în doar patru minute. În pofida operaţiunilor de salvare care au fost întreprinse, epava nu a putut fi localizată.

În octombrie anul trecut, familii ale celor dispăruţi de la bordul submarinului au lansat un apel pentru reluarea căutărilor. De la anunţul făcut de Florence Parly, la începutul anului, privind reluarea operaţiunilor de căutare, specialiştii s-au axat pe identificarea zonei în care era cel mai probabil să fie găsită epava. O serie de date au fost revizuite în baza cunoştinţelor ştiinţifice actuale.

Au fost evocate multiple cauze pentru a explica acest accident: o avarie, o coliziune cu o barcă, explozia unei rachete, a unei torpile sau o defecţiune la tubul de aerare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă