19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalUn spion chinez arestat în Statele Unite a pledat vinovat în fața...

Un spion chinez arestat în Statele Unite a pledat vinovat în fața instanței!

Separat, SUA a declarat că un alt cercetător chinez acuzat că și-a ascuns legăturile cu armata Chinei a fost reținut, după ce China a dispus mai devreme închiderea consulatului american din Chengdu. Decizia de a închide misiunea diplomatică în orașul de sud-vest a venit ca răspuns la închiderea consulatului Chinei la Houston de către autoritățile din SUA.
Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că decizia a fost luată pentru că statul chinez „fura” proprietatea intelectuală americană. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a răspuns acuzelor, spunând că deciziile SUA se bazează pe „un eșafodaj de minciuni anti-chineze”.
După un termen de 72 de ore acordat pentru ca diplomații chinezi să părăsească consulatul din Houston, vineri la ora 16:00 (21:00 GMT) oficialii americani au forțat ușile pentru a intra în incintă, personalul purtând uniformele Biroului de Securitate Diplomatică al Departamentului de Stat din SUA ocupând posturi de pază la intrare.

Tensiunile s-au acutizat între cele două puteri nucleare mondiale

Administrația președintelui Donald Trump s-a confruntat în mod repetat cu Beijingul asupra comerțului și a pandemiei coronavirusului, precum și în privința impunerii de către China a unei noi legi controversate de securitate în Hong Kong.
Revenind la Jun Wei Yeo, acesta, cunoscut și sub numele de Dickson Yeo, a pledat vineri vinovat într-o instanță federală, recunoscând că a lucrat ca agent ilegal al guvernului chinez în perioada 2015-2019, a declarat Departamentul de Justiție al SUA într-un comunicat.
El a fost acuzat anterior de utilizarea consilierii sale politice în țară ca fațadă pentru a colecta informații valoroase, secrete, pentru serviciile de informații chineze.
În pledoaria sa, Jun Wei Yeo a recunoscut că a spionat diverse structuri americane cu autorizație de securitate la nivel înalt, determinând anumiți funcționari să scrie rapoarte de informare pentru clienți falși.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă