-1 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUn grup de membri ai consiliului districtual din Sankt-Petersburg, a cerut ca...

Un grup de membri ai consiliului districtual din Sankt-Petersburg, a cerut ca Putin să fie acuzat de trădare și să fie demis din funcție

Un grup de membri ai consiliului districtual din Sankt-Petersburg, orașul natal al președintelui Vladimir Putin, a cerut ca liderul rus să fie acuzat de trădare și să fie demis din funcție, într-un protest rar, dar îndrăzneț, împotriva războiului din Ucraina.

Mișcarea curajoasă a Consiliului Districtual Smolninsky a atras o reacție rapidă și neprietenoasă, așa cum era de așteptat. La o zi după ce rezoluția împotriva lui Putin a fost făcută publică, o secție de poliție locală le-a spus parlamentarilor că se confruntă cu acuzații legale „din cauza acțiunilor menite să discrediteze actualul guvern rus”, notează The Washington Post.

Declarația consiliului districtual a venit sub forma unei solicitări adresate parlamentului rus, Duma de Stat, și a afirmat că decizia lui Putin de a invada Ucraina la 24 februarie a dus la pierderi masive de vieți omenești, a transformat nenumărați bărbați ruși în veterani invalizi, a îngreunat economia națională și a accelerat extinderea NATO spre est.

Un al doilea consiliu municipal din districtul Lomonosovsky din Moscova a urmat exemplul și a votat o moțiune similară prin care îi cerea lui Putin să demisioneze. Criticile deschise la adresa lui Putin sunt rare și, deși cele două moțiuni au fost puțin mai mult decât declarații simbolice, au reprezentat o remarcabilă mustrare publică. Ele au servit, de asemenea, drept dovadă că sprijinul public pentru războiul din Ucraina nu este universal și ar putea fi în curs de erodare, după cum a constatat un sondaj recent al opiniei publice rusești.

„Considerăm că decizia luată de președintele Putin de a începe operațiunea militară specială este în detrimentul securității Rusiei și a cetățenilor săi”, se arată în documentul lui Smolninski depus miercuri seara.

„Vă cerem să inițiați o acuzație de trădare împotriva președintelui Federației Ruse pentru a-l demite din funcție”, au scris legislatorii.

Putin a crescut în cartierul Smolninsky și și-a început cariera în Sankt Petersburg, unde a fost viceprimar. Mulți dintre cei mai apropiați prieteni ai președintelui rus locuiesc încă în Sankt Petersburg, unde unii dintre ei s-au îmbogățit fabulos în timpul celor 22 de ani în care Putin a fost liderul suprem al țării.

Duma de Stat este controlată de partidul lui Putin, Rusia Unită, și reprezintă mâna acestuia, adoptând uneori politicile sale prin vot unanim.

Autorii rezoluției au recunoscut că aveau puține speranțe că cererea lor va fi pusă în aplicare, dar că au considerat că și-au atins obiectivul lor în mare parte simbolic: să le transmită celorlalți ruși anti-război că nu sunt singuri.

Kremlinul a scos în afara legii criticile la adresa războiului și a inițiat o nouă campanie de reprimare a disidenței, inclusiv din partea jurnaliștilor.

„Înțelegem că Putin nu va vărsa o lacrimă și nu va opri operațiunea”, a declarat Nikita Iuferev, unul dintre cei șapte consilieri care au redactat documentul, într-un interviu pentru The Washington Post.

Declarația districtului Lomonosovsky a criticat retorica lui Putin și l-a îndemnat să se retragă.

„Retorica pe care dumneavoastră și subordonații dumneavoastră o folosiți este plină de intoleranță și agresivitate”, se arată în declarație. „Oamenii se tem din nou și urăsc Rusia, în timp ce noi amenințăm întreaga lume cu arme nucleare”. Districtul Lomonosovsky a adăugat: „Prin urmare, cerem să fiți eliberat din funcție, deoarece opiniile și modelul dvs. de guvernare sunt iremediabil depășite”.

Yuferev a declarat că, după ce cererea lor a devenit virală pe rețelele de socializare rusești, consilierii au primit o „avalanșă” de scrisori de susținere din partea unor persoane care au oferit orice, de la ajutor juridic la donații pentru a acoperi amenzile care vor fi probabil impuse politicienilor.

În martie, consilierii Smolninsky i-au scris, de asemenea, o scrisoare lui Putin, îndemnându-l să oprească războiul, deoarece „soarta a mii de militari ruși și a milioane de ucraineni este în joc”.

Deși este puțin probabil ca Putin să fie acuzat, legislatorii sunt deja sub presiune și riscă cel puțin o amendă.

La doar o zi după ce documentul a fost făcut public, Yuferev a primit un mesaj text de la o secție de poliție locală care îi ordona să se prezinte pentru a depune mărturie în cadrul procedurilor lansate împotriva sa și a altor membri ai consiliului „din cauza unor acțiuni menite să discrediteze actualul guvern rus”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă