3.3 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăInternaționalUn fermier belgian era cît pe ce să provoace un incident diplomatic...

Un fermier belgian era cît pe ce să provoace un incident diplomatic între Franța și Belgia

Granița dintre Belgia și Franța se întinde pe o lungime de 620 de kilometri, iar marcajele de piatră care o definesc au fost stabilite cu mai bine de 200 de ani în urmă.

Una dintre pietrele de hotar, plantată în 1819, a fost identificată ca fiind deplasată cu 2,29 metri.

Se crede că un fermier din orașul belgian Erquelinnes a mutat piatra, aflată pe terenul său, într-un loc mai convenabil, fără a anticipa potențialul demersului.

Granița strămutată de-a lungul câmpului fermierului reprezintă o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați.

„Știm exact unde a fost piatra, chiar lângă un copac”, a declarat marți pentru CNN David Lavaux, primarul orașului Erquelinnes, Belgia. „În 2019, în timpul aniversării a 200 de ani, au fost geo-localizate foarte precis.

„Pietrele au fost așezate acolo în 1819 după înfrângerea lui Napoleon, iar anul este inscripționat pe ele”.

Lavaux a adăugat: „Suntem pe cale să găsim persoana care a mutat piatra, astfel încât să putem evita orice necazuri. Trebuie să verific încă cine este proprietarul terenului”.

Primarul belgian a subliniat că autoritățile locale de pe ambele părți ale frontierei erau dornice să rezolve situația rapid și pe cale amiabilă. „Vom readuce granița unde trebuie. Intenția noastră nu era să facem Belgia mai mare și Franța mai mică!”

Aurélie Welonek, primarul orașului francez Bousignies-sur-Roc, care deținea teritoriul pierdut, a vorbit cu agenția de presă franceză Internep într-un interviu video care a prezentat și Lavaux.

„Cele două țări se înțeleg bine, așa că nu au existat mari îngrijorări”, a spus ea. „Am încredere deplină în omologul meu belgian care a făcut ceea ce era necesar cu fermierul. I-am cerut să mute piatra înapoi și, dacă nu va coopera, atunci Ministerul Afacerilor Externe se va implica”.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Alexandr Dughin: România va face parte din Rusia. MAE: Rusia va eșua

După ce i-a luat, luni, oficial, apărarea lui Călin Georgescu, arătând că este la curent și preocupat de alegerile prezidențiale din România, Vladimir Putin...

Călin Georgescu proclamă „falimentul partidelor” după rezultatul alegerilor parlamentare

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a îndemnat, luni, politicienii să investească în oameni, în "poporul real", el declarând şi că rezultatele de la...

Ucraina va primi un nou ajutor militar de 725 milioane de dolari de la SUA

SUA au anunţat luni un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari şi care include în special rachete...
Ultima oră
Pe aceeași temă