30.5 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUltimul diplomat UE care a părăsit Mariupol a descris tragedia care a...

Ultimul diplomat UE care a părăsit Mariupol a descris tragedia care a cuprins orașul ucrainean

Ultimul diplomat UE care a fost evacuat, consulul general al Greciei la Mariupol, din portul ucrainean asediat, a declarat duminică (20 martie) că orașul intră în rândul locurilor cunoscute ca distruse prin războaie, ca și cele din trecut. „Ce am văzut, sper că nimeni nu va mai vedea vreodată”, a spus Manolis Androulakis, în vârstă de 41 de ani, în timp ce își îmbrățișa soția Aselina și fiul de șapte luni la sosirea pe aeroportul internațional din Atena.

Androulakis a ajutat zeci de cetățeni greci și etnici greci să evacueze orașul ruinat de la invazia Rusiei în Ucraina. A plecat de la Mariupol marți (15 martie) și după o călătorie de patru zile prin Ucraina a traversat, România, după ce a trecut prin Moldova, alături de alți 10 cetățeni greci, conform Reuters.

Ultimul diplomat al UE din orașul asediat Mariupol este grecul Androulakis, fugir din calea bombardamentelor puternice rusești

Potrivit Ministerului grec de Externe, Androulakis a fost ultimul diplomat UE care a părăsit Mariupol, unde mulți rezidenți au fost prinși sub bombardamente puternice de mai bine de două săptămâni, în timp ce forțele ruse încearcă să preia controlul.

„ Vorbesc fluent limba rusă și am diplome în studii balcanice, slave și orientale și literatură rusă”, a spus Androulakis. De asemenea el a mai precizat că în 24 de ore infrastructura orașului a fost distrusă, întrerupându-se electricitatea, apa și comunicațiile.

Aproximativ 20000 de persoane au putut părăsească marţi Mariupol, mare oraş-port din sud-estul Ucrainei aflat sub asediul forţelor ruse, folosind un culoar umanitar, a anunţat preşedinţia ucraineană, potrivit AFP.

„Astăzi, aproximativ 20000 de persoane au părăsit Mariupol cu maşina folosind un culoar umanitar. Din cele 4.000 de maşini care au părăsit oraşul, 570 au ajuns deja la Zaporojie, la circa 230 de km nord-vest”, a transmis printr-un comunicat adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cod portocaliu de caniculă în Capitală și 7 județe. HARTA

Şapte judeţe şi Capitala se află astăzi sub avertizare Cod portocaliu de caniculă, fiind prognozate temperaturi de 35 - 37 de grade. De asemenea, valul...

România, pregătită pentru duelul cu Slovacia: “Mergem să câștigăm”

Fotbalistul naționalei României, Denis Drăguș, a afirmat luni, într-o conferință de presă, că echipa este hotărâtă să câștige meciul cu Slovacia, ultimul din Grupa...

Cristi Manea (26 de ani) este noul jucător al Rapidului

Rapid București a finalizat al treilea transfer al verii prin achiziționarea fundașului lateral Cristian Manea, unul dintre cei mai buni jucători din această poziție...
Ultima oră
Pe aceeași temă