UE vrea să îşi majoreze semnificativ importurile de gaze natural lichefiate din SUA

Uniunea Europeană va încerca să îşi majoreze importurile de gaze natural lichefiate (GNL) din SUA până la opt miliarde metri cubi pe an în 2023, mai mult decât dublu comparativ cu nivelul din 2018, a anunţat joi Comisia Europeană, informează Reuters.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 02.05.2019 - 13:07

În luna iulie 2018, preşedintele SUA, Donald Trump, a convenit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să nu impună tarife vamale suplimentare pentru autoturismele din UE, în condiţiile în care cele două părţi încearcă să îşi îmbunătăţească relaţiile economice, inclusiv prin creşterea importurilor de GNL din SUA.

Datele publicate joi de Comisia Europeană arată că în cele nouă luni care au trecut de la acordul din luna iulie 2018, importurile Uniunii Europene de gaze natural lichefiate din SUA au crescut cu 272% în ritm anual până la 10,4 miliarde metri cubi. Şi mai important, în luna martie 2019 aceste importuri au atins valoarea record de 1,4 miliarde metri cubi.

"Uniunea Europeană este gata să faciliteze mai multe importuri de gaze naturale lichefiate din SUA, dacă condiţiile de piaţă sunt adecvate iar preţurile sunt competitive", a informat executivul comunitar.

Importurile de gaze ale Europei sunt preconizate să crească în următorii de ani pe măsură ce producţia internă va scădea iar cererea de gaze este prognozată să crească în condiţiile în care gazele naturale vor rămâne o parte importantă a mixului energetic al UE, mai ales având în vedere tranziţia spre surse mai curate de energie.

Uniunea Europeană dispune de capacităţi de import de gaze naturale lichefiate şi având în vedere importanţa lor strategică actualele capacităţi sunt extinse şi sunt construite noi capacităţi. Recent a fost semnat un acord între guvernul polonez şi firma Polskie LNG pentru extinderea terminalului de la Swinoujscie. UE a investit deja 128 milioane de euro în acest terminal, sumă care se adaugă celor 224 milioane de euro investite în precedenta perioadă de finanţare. De asemenea, în luna ianuarie a acestui an a fost luată decizia finală de investiţii în terminalul GNL de pe insula Krk din Croaţia. UE a contribuit cu o sumă totală de 124 milioane euro la acest proiect.

Comentarii