15.1 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInternaționalUE și Marea Britanie negociază o tranziție după Brexit, necesară britanicilor ca...

UE și Marea Britanie negociază o tranziție după Brexit, necesară britanicilor ca să se readapteze

Această perioadă de tranziţie, dacă va fi reglementată, va începe la data oficială a Brexitului, 29 martie 2019, şi ar urma să dureze – din punctul de vedere al Marii Britanii – doi ani, pentru ca în acest timp cetățenii Regatului Unit să se adapteze noilor reglementări şi împreună cu UE să fixeze cadrul relaţiei lor viitoare.

Însă negociatorul-şef european pentru Brexit, Michel Barnier a avansat posibilitatea unei perioade de tranziţie mai scurte, doar până spre finele anului 2020.

În timpul unei audieri desfăşurate în miercuri în faţa comisiei parlamentare pentru Brexit, David Davis a spus că în perioada de tranziţie vor fi ”aplicate în mare măsură regulile pieţei unice şi ale uniunii vamale”, Marea Britanie va recunoaşte jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi va participa la bugetul UE.

Însă el a primit imediat critici din partea unor parlamentari conservatori. ”În aceşti doi ani vom fi un stat vasal”, i-a replicat deputatul Jacob Rees-Mogg, pentru care respectarea în continuare a jurisdicţiei CJUE ar fi o trădare a promisiunii referendumului pentru Brexit.

Dar Davis a explicat în continuare faptul că o perioadă de tranziţie post-Brexit va permite Marii Britanii să desfăşoare negocieri cu state terţe în vederea încheierii de acorduri comerciale, lucru pe care nu-l poate face atât timp cât este membră a UE, iar mediul de afaceri va avea timp să se adapteze noului context.

Cât despre relaţia viitoare cu UE, negociatorul-şef britanic a estimat că aceasta ”trebuie decisă la începutul tranziţiei, nu la sfârşitul ei”. ”Ar fi inutil să începem o tranziţie fără să ştim rezultatul ei”, a argumentat David Davis.

Liderii statelor UE au aprobat la summitul lor din decembrie angajarea a ceea ce în poziţia de negociere a europenilor este considerată a doua fază a negocierilor, respectiv relaţia post-Brexit între Marea Britanie şi UE, după ce s-au înregistrat anumite progrese în cele trei dosare esenţiale pentru europeni, şi anume ”factura” Brexit-ului, drepturile cetăţenilor comunitari în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

În această a doua fază a tratativelor europenii şi britanicii trebuie să finalizeze punctele din faza anterioară şi să se pună de acord asupra unei perioade de tranziţie post-Brexit şi asupra viitorului relaţiilor comerciale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu a cerut conducerii Metrorex un raport privind cauzele accidentului din stația de metrou Timpuri Noi

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a solicitat, marţi seara, conducerii companiei Metrorex să îi prezinte, cu celeritate, un raport privind cauzele accidentului produs...

Taximetriștii continuă și astăzi protestul din Capitală

Taximetriştii membri ai Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) continuă astăzi protestele în Piaţa Constituţiei, solicitând emiterea, în...

Ministrul de interne francez vede Rusia principalul inamic al Franței

"Rusia este astăzi principalul inamic" al Franţei "în războiul informaţional, de agresivitate pe teritoriu", a susţinut marţi ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă