7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalUE, într-o notă optimistă pentru acordul comercial Brexit

UE, într-o notă optimistă pentru acordul comercial Brexit

Michel Barnier, principalul negociator al UE, a declarat pe Twitter că discuțiile se află în „ultima lor treaptă”, dar că au rămas câteva „ultime piedici”.
 
În mod separat, Jacob Rees-Mogg, liderul Camerei Comunelor, a confirmat joi că parlamentarii vor fi revocați într-o sesiune de urgență săptămâna viitoare pentru a aproba un acord UE-Regatul Unit, în cazul în care se va ajunge la un asemnea acord.
 
Cuvintele lor vin odată cu creșterea speranței că un acord comercial poate fi realizat în curând. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat miercuri Parlamentului European că problemele privind concurența loială și pescuitul au rămas în curs, dar că părțile și-au rezolvat în mare măsură diferențele cu privire la modul de aplicare a tratatului.
 
Barnier i-a informat joi dimineață pe președinții grupurilor politice ale parlamentului și a îndemnat partea UE să își mențină unitatea după discuție. Un participant la întâlnire a declarat că Barnier a transmis că discuțiile au rămas dificile, dar că este posibil un acord și că ar putea fi ajuns la unul în zilele următoarele. El le-a spus că principalul blocaj a rămas pescuitul.
 
După întâlnire, liderii celor mai mari grupuri politice ale parlamentului au spus că ar trebui să se ajungă la un acord până duminică cel târziu pentru ca adunarea să-l ratifice anul acesta. Manfred Weber, șeful grupului partidului european de centru-dreapta, a scris pe Twitter: „ O datorăm oamenilor și companiilor din circumscripțiile noastre, care vor fi puternic afectate de Brexit, să examinăm în mod corespunzător acordul”.
 
În această săptămână, Barnier i-a avertizat pe ambasadori că, dacă discuțiile se vor prelungi prea mult, cele două părți ar putea fi forțate într-un scenariu pe termen scurt, fără acord, la începutul noului an, înainte ca orice acord comercial să poată fi pus în aplicare.
 
O alternativă ar fi introducerea acordului în aplicare „provizorie”, în baza căreia va intra în vigoare la timp, sub rezerva ratificării de către Parlamentul European, a declarat un oficial al UE. Dar parlamentul este sceptic cu privire la această cale, deoarece încearcă să-și mențină dreptul de control.
 
În Marea Britanie, Rees-Mogg a declarat că discuțiile continuă la Bruxelles, dar că parlamentarii ar trebui să fie gata să revină în cazul în care ar fi semnat un acord. „Țara nu s-ar aștepta la nimic mai puțin”, a spus el parlamentarilor. Oficialii conservatori spun că House of Commons s-ar putea întruni luni chiar la ora 09:00, dacă un acord este încheiat până în weekend.
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă