24 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăInternaționalUE impune controale dure și noi legi împotriva spălării banilor

UE impune controale dure și noi legi împotriva spălării banilor

Conducerea UE pregătește un nou pachet de legi care să impună controale mai dure împotriva infracțiunilor de „spălare de bani”, anunță o știre postată pe site-ul Termene.ro.

Această decizie va fi luată după ce 82% dintre bănci, 76% dintre instituțiile de plată și 81% dintre administratorii de active au fost vizați de inspecții din partea autorităților naționale. Această informație este inclusă în raportul PwC EMEA AML Survey 2024, care s-a referit la 396 de instituții financiare din 40 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Noile reguli la nivelul UE urmează să fie aplicate „pe fondul amplificării fenomenelor și riscurilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului”, după ce, în ultimii ani, s-au intensificat deja acțiunile de control în rândul instituțiilor financiare.

Noul pachet de legi va include și regulamentul privind funcționarea Autorității Europene pentru Combaterea Spălării Banilor și a Finanțării Terorismului. AMLA va avea rolul să supravegheze direct unele dintre cele mai riscante instituții de credit și financiare din UE, inclusiv furnizorii de servicii de cripto-active. AMLA va avea și rol de sprijin pentru sectorul nefinanciar, va coordona unități din statele membre și “va impune sancțiuni pecuniare în cazul unor încălcări grave”.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă