19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalUE ia în considerare crearea unei armate europene

UE ia în considerare crearea unei armate europene

UE vrea o armată comună

Statele membre UE iau în considerare crearea unei armate europene, în urma crizei din Afganistan. Miniștrii apărării au discutat despre formarea unei forțe de reacție rapidă comună pentru apărare. Haosul produs pe aeroportul din Kabul și atentatele teroriste le-au determinat pe 27 de țări să îşi dezvolte capacitatea comună de apărare.

“Afganistanul a demonstrat că deficienţele noastre în materie de autonomie strategică au un cost şi că singura modalitate de a progresa este combinarea forţelor noastre şi consolidarea nu numai a capacităţilor noastre, ci şi a voinţei noastre de a acţiona”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, după o reuniune la Castelul Brdo (nordul Sloveniei).

Ba mai mult, dependența de armata SUA în contextul evacuărilor din Kabul a sporti gradul de conștientizare a Uniunii. Brdo a mai adăugat faptul că UE trebuie să își dezvolte propriile capacități, în ciuda prieteniei cu Statele Unite.

Joi, miniștrii de interne au prezentat o propunere din luna mai de a construi o forţă de 5.000 de membri. Astfel, Josep Borrell speră să primească undă verde din partea statelor membre. Următoarea întâlnire va avea loc pe 16 noiembrie.

Cu toate acestea, statele membre prezintă îndoieli deoarece UE n-a fost niciodată în măsură să utilizeze un sistem de “grupuri tactice” înfiinţat în 2007, care necesită unanimitatea statelor pentru a fi activat.

În acest caz, ministrul sloven al apărării, Matej Tonin, a propus o nouă tactică. Acesta  a lansat un apel la crearea unui nou sistem care să permită trimiterea de trupe din “ţările voluntare” în numele celor 27, dacă majoritatea statelor membre acceptă.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

100 de arestați la Boston după o manifestație pro-Palestina

Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa în campusul unei universităţi din Boston şi tabăra lor a...
Ultima oră
Pe aceeași temă