24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInternaționalUE ia în considerare crearea unei armate europene

UE ia în considerare crearea unei armate europene

UE vrea o armată comună

Statele membre UE iau în considerare crearea unei armate europene, în urma crizei din Afganistan. Miniștrii apărării au discutat despre formarea unei forțe de reacție rapidă comună pentru apărare. Haosul produs pe aeroportul din Kabul și atentatele teroriste le-au determinat pe 27 de țări să îşi dezvolte capacitatea comună de apărare.

“Afganistanul a demonstrat că deficienţele noastre în materie de autonomie strategică au un cost şi că singura modalitate de a progresa este combinarea forţelor noastre şi consolidarea nu numai a capacităţilor noastre, ci şi a voinţei noastre de a acţiona”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, după o reuniune la Castelul Brdo (nordul Sloveniei).

Ba mai mult, dependența de armata SUA în contextul evacuărilor din Kabul a sporti gradul de conștientizare a Uniunii. Brdo a mai adăugat faptul că UE trebuie să își dezvolte propriile capacități, în ciuda prieteniei cu Statele Unite.

Joi, miniștrii de interne au prezentat o propunere din luna mai de a construi o forţă de 5.000 de membri. Astfel, Josep Borrell speră să primească undă verde din partea statelor membre. Următoarea întâlnire va avea loc pe 16 noiembrie.

Cu toate acestea, statele membre prezintă îndoieli deoarece UE n-a fost niciodată în măsură să utilizeze un sistem de “grupuri tactice” înfiinţat în 2007, care necesită unanimitatea statelor pentru a fi activat.

În acest caz, ministrul sloven al apărării, Matej Tonin, a propus o nouă tactică. Acesta  a lansat un apel la crearea unui nou sistem care să permită trimiterea de trupe din “ţările voluntare” în numele celor 27, dacă majoritatea statelor membre acceptă.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Captură de peste 4 milioane euro în portul Constanța. Poliţiştii de frontieră au descoperit 18.000 de parfumuri

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, colaborând cu inspectori de la Biroul Vamal de Frontieră Constanţa, au descoperit un transport impresionant de...

Marcel Ciolacu, despre posibilitatea ca Rusia să atace România: “Suntem pregătiți”

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o declarație sâmbătă, că România este o țară sigură și că nu există motive de îngrijorare în ceea ce...

Hansi Flick pregătește deja primul transfer pentru FC Barcelona. Germanul vrea un jucător de top

După ce Xavi a fost demis de către FC Barcelona, Hansi Flick se pare că îi va lua locul pe banca catalanilor. Antrenorul german...
Ultima oră
Pe aceeași temă