Statele membre UE iau în considerare crearea unei armate europene, în urma crizei din Afganistan. Miniștrii apărării au discutat despre formarea unei forțe de reacție rapidă comună pentru apărare. Haosul produs pe aeroportul din Kabul și atentatele teroriste le-au determinat pe 27 de țări să îşi dezvolte capacitatea comună de apărare.
„Afganistanul a demonstrat că deficienţele noastre în materie de autonomie strategică au un cost şi că singura modalitate de a progresa este combinarea forţelor noastre şi consolidarea nu numai a capacităţilor noastre, ci şi a voinţei noastre de a acţiona”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, după o reuniune la Castelul Brdo (nordul Sloveniei).
Ba mai mult, dependența de armata SUA în contextul evacuărilor din Kabul a sporti gradul de conștientizare a Uniunii. Brdo a mai adăugat faptul că UE trebuie să își dezvolte propriile capacități, în ciuda prieteniei cu Statele Unite.
Joi, miniștrii de interne au prezentat o propunere din luna mai de a construi o forţă de 5.000 de membri. Astfel, Josep Borrell speră să primească undă verde din partea statelor membre. Următoarea întâlnire va avea loc pe 16 noiembrie.
Cu toate acestea, statele membre prezintă îndoieli deoarece UE n-a fost niciodată în măsură să utilizeze un sistem de „grupuri tactice” înfiinţat în 2007, care necesită unanimitatea statelor pentru a fi activat.
În acest caz, ministrul sloven al apărării, Matej Tonin, a propus o nouă tactică. Acesta a lansat un apel la crearea unui nou sistem care să permită trimiterea de trupe din „ţările voluntare” în numele celor 27, dacă majoritatea statelor membre acceptă.