3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcrainenii se antrenează intens cu arme antitanc

Ucrainenii se antrenează intens cu arme antitanc

Ucrainenii au început exerciții susținute cu arme antitanc în vederea respingerii invaziei rusești din Ucraina.

Noii membri ai Forțelor Teritoriale de Apărare ucrainene au fost instruiți cu privire la modul de operare a armelor antitanc în timpul exercițiilor militare de la Kiev miercuri (9 martie).

 Rezerviștii s-au antrenat pe un lansator antitanc NLAW și pe un lansator antitanc AT4, fabricate în Germania și respectiv Suedia, conform Reuters.

„În general, acest armament nu este atât de greu de folosit, așa cum pare la început. Putem să folosim asta”, a spus un nou recrut.

Ucrainenii vor folosi intens arme antitanc după ce livrările de armament din UE au fost intensificate

Țările occidentale au intensificat livrările de arme către Ucraina.

Este pentru prima dată când UE – fondată în urma celui de-al Doilea Război Mondial cu scopul de a menține pacea pe continent – a furnizat în mod colectiv arme unei țări terțe.

În timp ce trupele ruse s-au apropiat joi de capitala Ucrainei Kiev, un șantier noroios dintr-un cartier local era plin de civilii care se pregpătesc de atac. În loc de case și birouri, ei făceau baricade antitanc uriașe, metalice, cunoscute sub numele de „arici”.

Civilii din Kiev se pregătesc de atac

În loc de case și birouri, dezvoltatorul imobiliar KAN realizează acum baricade metalice antitanc gigant și bariere mai mici cu vârfuri care vizează oprirea vehiculelor cu roți. Este considerat încă un exemplu al modului în care civilii ucraineni sprijină trupele regulate în timp ce încearcă să respingă avansul Rusiei.

Dmytro Bilotserkovets este consilierul primarului Kievului, Vitali Klitschoko: „Suntem acum în centrul uneia dintre cele mai mari companii de dezvoltare din oraș și din cauza timpului de război și-au schimbat activitatea și ajută orașul nostru să facă arici antitanc”.

Muncitorii dintr-o fabrică improvizează arme

După ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce Moscova numește „operațiune specială”, Zakhar Povydysh, un maistru, a luat telefonul și a început să sune muncitorii din construcții ai companiei care au rămas în capitală. El a spus că aproape toată lumea s-a oferit voluntar să rămână și să contribuie.

„Să începem cu faptul că în prima zi, odată ce Rusia a atacat cu perfidă Ucraina, când au început să ne treacă granițele, când orașele din apropiere au luat foc, sângele în noi toți, ucrainenii, a început să fiarbă. Am înțeles că noi ca constructorii nu stiau sa lupte, dar puteam fi de folos”.

Muncitorii au salvat barele de armare și grinzile de pe șantierele de construcții pentru a produce apărări cu vârfuri și mobile împotriva vehiculelor cu roți, cum ar fi tancurile.

Până acum, fabrica improvizată, care a început să funcționeze săptămâna trecută, a produs 110 arici mari, potrivit directorului adjunct al companiei. Pe 25 februarie, primarul Kievului și campion la box Vitali Klitschko, a declarat că orașul „a intrat în faza defensivă”. Adjunctul său Andriy Kryschenko a spus că zeci de mii de oameni din capitală au primit arme.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă