Societatea Română de Televiziune (SRTv) consideră că „renunţarea la taxa TV ar face nesustenabilă misiunea Televiziunii Publice de a educa şi informa opinia publică într-un mod echidistant şi neobedient faţă de vreo putere din stat”, a precizat pentru Mediafax Biroul de Presă al TVR.
Reacţia vine după ce preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, vineri, că PSD va iniţia o lege prin care să se renunţe la obligativitatea plăţii abonamentului pentru televiziunea publică, considerând că aceasta a devenit „televiziunea Guvernului şi Preşedinţiei”.
Televiziunea publică a replicat însă că nu este o excepţie în peisajul media european.
„Modelul de finanţare multiplă a Televiziunii Publice – care include şi taxa TV – se întâlneşte la majoritatea televiziunilor publice din Europa, membre ale European Broadcasting Union. Televiziunile Publice care nu au printre sursele de finanţare o taxă TV sau o taxă de solidaritate sunt susţinute de guvernele ţărilor lor şi nu au atâtea limitări precum Televiziunea Română”, potrivit Biroului de Presă al TVR.
Sursa citată mai arată că taxa TV permite televiziunii publice să dea numai 8 minute de publicitate într-un interval de o oră, faţă de 12 minute – cât au dreptul să introducă în grila de programe televiziunile comerciale.
Totodată, reprezentanţii TVR amintesc că, „în ultimii 10 ani, valoarea taxei TV a suferit o singură modificare; dacă în 2001 era de 4,5 lei, din 2003 până în prezent este de 4 lei. Prin urmare, în România, taxa TV este sub 12 euro pe an, adică sub 1 euro pe lună. Pentru comparaţie, în Cehia, taxa TV este de 83,57 euro/an, în Polonia, de 52 euro/an, în Slovacia, de 42 euro/an, în Marea Britanie, de 175 euro/an, Germania, 216 euro/an”.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus, vineri, că iniţiativa legislativă prin ar urma să se abroge obligativitatea plăţii abonamentului TVR a fost propusă de organizaţiile social-democrate din Ardeal, ca reacţie la modul în care SRTv a prezentat moartea fostului senator PSD Adrian Păunescu.