Turcia vrea să îşi accelereze achiziţiile de grâu

Colapsul lirei au determinat Turcia să acceseze pieţele internaţionale pentru a-şi asigura aprovizionarea cu grâu şi a contracara inflaţia provocată de preţurile la alimente, în cadrul eforturilor autorităţilor de la Ankara de a redobândi controlul economiei, potrivit Bloomberg.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 20.08.2018 - 10:39

Autoritatea de stat pentru cereale din Turcia, TMO, intenţionează să organizeze licitaţii internaţionale pentru a cumpăra grâu, a declarat un oficial de la TMO, precizând că achiziţiile vor fi făcute imediat după sărbătoarea naţională Bayram de săptămâna aceasta.

Cotaţiile la grâu la bursa de la Chicago au crescut cu aproximativ o treime în acest an pe fondul îngrijorărilor cu privire la oferta mondială după ce seceta a afectat culturile în principalele exportatoare de cereale. O corecţie a preţurilor în ultimele două săptămâni a atras deja marii importatori pe piaţă, în frunte cu Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, care şi-a accelerat achiziţiile.

Producătorii de făină din Turcia, traderii locali şi conducerea Autorităţii de stat pentru cereale din Turcia s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a evalua situaţia, a dezvăluit oficialul citat de Bloomberg. Deşi Turkish Grain Board nu a luat încă o decizie cu privire la momentul şi cantitatea de grâu achiziţionată, a început deja să lucreze la detaliile licitaţiilor, a precizat oficialul.

Importatorii turci de grâu sunt supuşi la presiuni suplimentare după ce lira a înregistrat vineri o nouă cădere până la un minim istoric în raport cu dolarul, pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Ankara. Autorităţile turce au demarat o serie de măsuri în încercarea de a stabiliza preţurile şi a combate o inflaţie de două cifre.

Pentru a asigura livrările de grâu, Guvernul de la Ankara a permis scutirea de taxe pentru importul a 750.000 de tone de grâu până în luna mai 2019. Acest decret este un pas spre "atingerea stabilităţii pe piaţă" a declarat săptămâna trecută preşedintele TMO, Ismail Kemaloglu. Acesta a precizat că, în paralel, TMO a început să vândă o parte din rezervele interne de grâu în încercarea de a preveni majorările de preţ ale vânzărilor locali, care vor încerca să majoreze preţurile pe fondul deprecierii lirei.

"Preţurile interne sunt aşteptate să crească după sărbătoarea Bayram în linie cu preţurile internaţionale", a apreciat preşedintele Asociaţiei furnizorilor de cereale din Turcia, Gulfem Eren.

Potrivit datelor Consiliului internaţional al cerealelor (IGC), Turcia, ţară care este cel mai mare exportator mondial de făină, a importat aproximativ 6,5 milioane de tone de grâu în sezonul care s-a încheiat în luna iunie 2018.

Comentarii