Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Turcia: primele alegeri după schimbarea formei de guvernământ

Poliţia turcă a arestat 19 persoane, inclusiv un candidat al principalului partid prokurd HDP, după confruntările sângeroase din cursul campaniei electorale dintr-un oraş prokurd de la frontiera cu Siria.

Share

Carla Popa 0 comentarii

16.06.2018 - 14:32

 

Agenţia de ştiri Anadolu, citată de Agerpres, transmite că printre cei arestaţi se află Ismail Kaplan, care candidează din partea HDP. Patru persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele din oraşul Suruc (sud) în cursul vizitei unui deputat al partidului de la putere AKP, în campanie pentru alegerile legislative şi prezidenţiale anticipate din 24 iunie. Circumstanţele acestui incident fac obiectul unor versiuni divergente. Surse proguvernamentale au afirmat că deputatul AKP în vizită, Ibrahim Halil Yildiz, şi partizanii săi au fost atacaţi de către opozanţi. Presa prokurdă a imputat atacul gărzilor de corp ale deputatului, afirmând că ele au deschis focul într-o piaţă a oraşului după ce parlamentarul a fost primit în mod ostil de către comercianţi.

Turcii din România, la vot

Cetăţenii turci din România votează, sâmbătă şi duminică, la ambasada Turciei din Bucureşti şi la Consulatul din Constanţa, la alegerile prezidenţiale şi parlamentare, iar ambasadorul turc Osman Koray Ertaş a subliniat faptul că sunt primele alegeri după referendumul din 2017.

"Este o zi importantă pentru cetăţenii turci care trăiesc peste hotare, pentru că în urmă cu un an am avut un referendum şi majoritatea a optat pentru schimbarea formei de guvernământ a Turciei, aşa că acestea sunt primele alegeri după acea schimbare. În România, avem un pic sub 7.000 de alegători, la ultimele alegeri au votat circa 30% la Ambasada din Bucureşti şi la Consulatul din Constanţa", a declarat, sâmbătă, ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş.

El a precizat că, în urmă cu o săptămână, au votat cetăţenii turci aflaţi în Germania, în timp ce weekendul viitor vor avea loc alegerile în Turcia. "Ei votează atât pentru alegerea preşedintelui, cât şi a membrilor Parlamentului. Vor avea loc două tururi şi aproape peste tot unde trăiesc cetăţeni turci noi am deschis secţii de votare şi cei circa trei milioane de turci care trăiesc peste graniţe pot vota", a mai spus diplomatul, care a precizat că toţi candidaţii din acest an au promis că vor ridica starea de urgenţă din Turcia, după alegeri.

Osman Koray Ertaş a precizat că la Ambasada din Bucureşti există trei secţii de votare, iar în Constanţa una, iar în fiecare secţie există reprezentanţi atât din partea puterii cât şi a opoziţiei, precum şi observatori independenţi.

Pe 18 aprilie, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat alegeri anticipate legislative şi prezidenţiale pentru data de 24 iunie, cu un an şi jumătate înainte de scrutinul la termen. Astfel, duminica viitoare vor avea loc pentru prima dată împreună alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare. Potrivit calendarului, alegerile prezidenţiale şi legislative erau prevăzute să aibă loc simultan pe 3 noiembrie 2019.

Comentarii