-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalTulburii şi fascinanţii ani ’80

Tulburii şi fascinanţii ani ’80

National Geographic Channel prezintă, în perioada 12-16 mai 2013, un nou serial ce propune o călătorie în timp către perioada anilor ’80, pentru a demonstra cum acest deceniu a marcat lumea.

Documentarul vor­beş­te cu nostalgie, dar şi cu umor despre acea perioadă efervescentă a invenţiilor care au schimbat tehnologia, a deciziilor politice care au dus la modificări uriaşe pe harta lumii, a sportivilor de top şi a artiştilor care şi-au pus definitiv amprenta pe evoluţia artei. În fiecare seară vor fi prezentate câte două episoade, de la ora 21.00 şi 22.00. Cei ce au trăit acele vremuri îşi vor aminti cu drag de acei ani nebuni, iar pentru tineri aceste episoade vor fi cu siguranţă o excelentă lecţie de istorie.

Bill Gates, J.R. şi Maradona

Primul episod explorează revo­luţia provocată de produse precum walkman-ul şi casetele video, la loc de cinste fiind înregistrările cu gimnastica de întreţi­nere creată de Jane Fonda. Steve Wozniak, cofondatorul Apple alături de Steve Jobs, povesteşte cum Bill Gates a prevăzut viitorul vânzând IBM drepturile de utilizare a programului software
MS-DOS contra unei sume relativ mici, pentru ca apoi profiturile sale să devină uriaşe când concurenţii IBM au pătruns pe piaţă şi toţi doreau acelaşi software. Asasinarea lui John Lennon marchează sfârşitul unei ere muzicale, în vreme ce o nouă figură îndrăzneaţă conturează o nouă epocă ce avea să devină cunoscută sub iniţialele “MTV”. Serialul “Dallas” devine un fenomen ce reuşeşte să pătrundă până şi în ţările comuniste, dând cetăţenilor trăitori în totalitarism un mare dor de libertate. Larry Hagman, interpretul faimosului petrolist fără scrupule J.R.Ewing, apare în acest documentar într-unul dintre ultimele sale interviuri televizate. În cel de-al doilea episod personajele centrale sunt Diego Maradona, Paulo Rossi şi Michel Platini, în cele mai răsunătoare şi mai controversate meciuri de fotbal ale anilor ‘80.

Reagan, revoluţia presei şi Cernobîlul

În 1981, Ronald Reagan este propulsat în fotoliul de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, însă administraţia sa foarte atent monitorizată este zdruncinată din temelii, după numai 70 de zile de la instalare, când glonţul unui asasin străpunge plămânul preşedintelui.

Jurnalistul de ştiri Sam Donaldson, aflat la locul evenimentului în acea zi, şi doctorul David Adelberg, stagiarul care a ţinut în mâinile sale inima pre­şedintelui în timpul operaţiei, descriu starea de panică în care se afla atunci naţiunea americană.

După recuperarea totală şi creşterea în popularitate, Reagan iniţiază politici economice care încurajează apariţia unui nou soi de antreprenori, printre care s-au aflat: Steve Jobs, a cărui reclamă în stilul filmului ”1984” a contribuit la lansarea fenomenului comercial Super Bowl; Ted Turner, care reinventează industria transmisiunilor de ştiri o dată cu crearea ştirilor de 24 de ore din 24. Anii ‘80 nu au fost ocoliţi nici de mari dezastre, precum explozia navetei spaţiale Challenger şi accidentul nuclear de la Cernobîl.

Madonna, „Dinastia“, Mike Tyson şi Navratilova

Strălucirea şi excesul se contopesc în anii ’80 cu imaginea unei tinere şi atrăgătoare cântăreţe care profită de şansa de a-şi crea propriul brand. Catapultată la statutul de superstar prin interpretarea şocantă a melodiei ”Like a Virgin” în cadrul primului spectacol de decernare a premiilor MTV, Madonna devine sursa de inspiraţie pentru nenumărate tinere din toată lumea, care se grăbesc să-şi cumpere haine prin care să-i copieze stilul aparte. Dar nu numai adolescentele îşi pun la bătaie cărţile de credit; tineri bărbaţi de succes, cu bani de cheltuit, îşi doresc cel mai recent şi costisitor gadget: telefonul celular. Pentru 4.000 de dolari, consumatorii americani îşi pot alege telefonul mobil, care cântăreşte peste un kilogram. Directorii de televiziune sunt dornici să profite de acest nou curent al achiziţionărilor, iar foarte popularul serial ”Dinastia” devine primul program de televiziune care-şi oferă brandul pentru crearea unor produse. Marile momente sportive ale anilor ’80 au creat legende precum Carl Lewis, Mike Tyson şi Martina Navratilova.

„Wall Street“ şi „Miami Vice“

Cu al său slogan ”Lăcomia e bună”, personajul Gordon Gekko, din filmul ”Wall Street” al regizorului Oliver Stone, întruchipează excesul economic din anii ’80 şi ambiţia fără scrupule a afaceriştilor veroşi.

În viaţa reală, marii afacerişti îşi demonstrează din plin imoralitatea neezitând să comită delicte bursiere şi tot soiul de alte abuzuri.

Cocaina devine drogul preferat al celor care se bucură de succes; imaginea oraşului Miami de paradis al traficanţilor de droguri inspiră lansarea unuia dintre cele mai cunoscute seriale de televiziune ale anilor ’80, „Miami Vice“. Progresul tehnologic îşi spune cuvântul prin apariţia primelor versiuni ale compact discului.

Prinţesa Diana, Gorbaciov, SIDA

Anii ’80 au marcat începutul unei alianţe puternice între celebritate şi caritate. Pentru prima oară, evenimente de mare amploare, cu participarea unui număr mare de staruri, sunt organizate pentru a înfrunta criza sărăciei din lume. În Marea Britanie, campania anti-SIDA primeşte sprijin din partea unei personalităţi faimoase, prinţesa Diana.

Prin eforturile acesteia de a-i ajuta pe pacienţii diagnosticaţi cu SIDA, ea atrage atenţia asupra maladiei şi contribuie la clarificarea unor prejudecăţi semnificative. Pe frontul politic, în vreme ce preşedinţii SUA şi Uniunii Sovietice, Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, iau măsuri pentru a încheia Războiul Rece dintre cele două superputeri, un tânăr de 19 ani din Germania de Vest îşi riscă viaţa pentru a transmite propriul mesaj de pace între Vest şi Est. Mathias Rust reuşeşte să eludeze cel mai important sistem de apărare aerian din lume şi aterizează un mic aparat de zbor în Piaţa Roşie din Moscova. Condamnat la patru ani de închisoare, el este eliberat după 14 luni.

Familia Simpson, perestroika şi Piaţa Tiananmen

Către sfârşitul anilor 1980, Războiul Rece se apropia şi el de final, însă Zidul Berlinului rămânea încă în picioare. America lansează o ”armă” puternică pentru a-i grăbi prăbuşirea: cultura pop.

În SUA, ciudata familie din serialul de animaţie „The Simpsons“ devine simbolul unei societăţi aflate în degringoladă. Timp de şase săptămâni, studenţii ocupă Piaţa Tiananmen din China, protestând împotriva reformelor politice.

Armata chineză lansează un ultimatum: pleacă sau vei fi îndepărtat cu forţa prin orice mijloace necesare! Protestatarii rămân sfidători chiar şi când trupele deschid focul. În Europa de Est, politica de deschidere a lui Gorbaciov grăbeşte sfârşitul comunismului.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă