Trump tună pe Twitter împotriva aliaților din NATO înaintea summitului de la Bruxelles

Donald Trump, președintele Statelor Unite al Americii, s-a aruncat azi într-o nouă tiradă dură pe Twitter împotriva aliaților săi din NATO, cu două zile înaintea summit-ului de la Bruxelles

Mihai Cernea 0 comentarii

09.07.2018 - 19:07

„Statele Unite cheltuiesc pe NATO mult mai mult decât orice altă țară. Nu este nici drept, nici acceptabil. Deși aceste țări și-au crescut contribuțiile de când am devenit eu președinte, trebuie să facă mai mult. Germania e la 1%, SUA e la 4%, iar NATO are un beneficiu mai mare pentru Europa decât pentru SUA,” a scris azi pe Twitter Trump.

„După unele estimări, SUA plătesc pentru 90% din NATO, iar unele țări nici măcar nu se apropie de angajamentul de 2%. Pe lângă aceasta, Uniunea Europeană are un surplus comercial de 151 de milioane de dolari față de SUA și pune bariere comerciale pe produsele americane. NU!”, a continuat nervos președintele American.

Nu este prima dată când Trump își exprima nemulțumirea cu privire la relația dintre Statele Unite și Uniunea Europeană. „Îmi datorezi un trilion de dolari”, i-ar fi spuns Donal Trump Angelei Merkel la prima lor întâlnire, potrivit publicației americane TMP. 

Doar 8 țări NATO au atins pănă acum ținta de 2% din PIB dedicată cheltuielilor militară, stabilită în 2014, printre care și România. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a declarat recent că se așteaptă ca acest număr să ajungă la 15 până în 2024.

Comentarii