Alocuțiunea de marți seară din Congres a durat 82 de minute și a fost televizată la scară națională, Donald Trump prezentându-se ca un lider capabil să depășească frontierele partidului. „Trebuie să respingem politicile de răzbunare, de rezistență și să adoptăm potențialul nelimitat al cooperării, compromisului și binelui comun“, a subliniat președintele american, adăugând: „Împreună vom putea spulbera decenii de impas politic. Putem surmonta vechile diviziuni, putem pansa vechile răni, putem crea noi coaliții, putem găsi noi soluții și concretiza promisiunile“. Totuși, speranța găsirii unui spirit de cooperare a părut fragilă, pentru că președintele și democrații s-au lansat în tiruri politice în orele dinaintea discursului și după, analiștii evidențiind că este puțin probabil ca apelurile în favoarea unei colaborări să aibă ecou pe culoarele Congresului. Chiar în discurs – în pofida apelului la unitate pentru a face față provocărilor naționale și internaționale – Trump a acuzat „anchetele partizane ridicole“. „Dacă vrem pace și legislație, nu putem avea război și anchete“ – referire clară la ancheta lui Robert Mueller asupra ingerinței Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016. „Trebuie să fim uniți acasă pentru a învinge adversarii noștri din străinătate.“
Șeful Casei Albe a lansat un nou apel pentru finanțarea de către Congres a unui zid de-a lungul frontierei cu Mexicul – problema care a dus la închiderea parțială a guvernului federal, un „shutdown“-record ce a durat 35 de zile și s-a repercutat asupra angajaților federali și a unor zone din economie. Trump a ținut să precizeze că nu va renunța la construirea acestui zid, necesar pentru securitatea frontierelor SUA.
Președintele a evocat victoriile primilor săi doi ani de mandat și a subliniat „incredibilele succese economice“ ale țării și programul de reformă „revoluționară“ a justiției penale, adoptată la sfârșitul anului 2018, cu o susținere bipartizană, situație din ce în ce mai rară. „După 24 de luni de progres rapid, economia noastră este invidiată în lume, forțele noastre armate sunt, de departe, cele mai puternice de pe planetă, iar SUA câștigă cu fiecare zi“. În context a anunțat că al doilea summit cu dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un, va avea loc în Vietnam, pe 27-28 februarie.
În plan intern, Trump a mai promis refacerea infrastructurilor distruse și susținerea acordării de îngrijiri medicale pentru cetățenii mai puțin norocoși. „Trebuie să alegem între măreție sau impas“, a declarat Trump adăugând: „În această seară vă cer să alegeți măreția. Agenda pe care o prezint nu este una republicană, nici una democrată. Este programul poporului american“.
Imigrația și zidul de frontieră
Potrivit comentatorilor americani, Trump a profitat de cadrul prestigios și de un public de 50 milioane de americani pentru a pronunța un discurs cu tenta perceptibilă a lansării campaniei pentru al doilea mandat prezidențial în 2020. A insistat mult asupra numeroaselor sale reforme și asupra excelentei sănătăți a economiei, care cunoaște un boom „cum nu s-a mai văzut înainte“. Dar a vorbit mult și despre un subiect care divizează politica americană – politica de imigrație –, reluând retorica incendiară pentru a descrie migranții ca pe o amenințare periculoasă, subliniind că nu va abandona ideea construirii zidului de frontieră, atacând-o direct pe Nancy Pelosi, care l-a calificat drept „imoral“.
15 minute din discurul de o oră și 22 minute au fost consacrate imigrației, fără concesii cererilor democraților – precum cea privind accesul la cetățenie pentru imigranții intrați ilegal în SUA când erau copii –, în timp ce în spatele președintelui se afla Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, controlată în prezent de democrați. Aceasta s-a dovedit un adversar redutabil, obligând președintele să capituleze în privința termenului-limită al finanțării zidului de frontieră cu Mexicul, și a întârziat Discursul asupra Stării Națiunii cu o săptămână, timp pentru ca guvernul să fie din nou în stare să funcționeze după „shutdown“.
Sute de milioane de dolari, „prizoniere“ în conturile QuadrigaCX
Investitorii QuadrigaCX, o platformă de schimb al monedelor virtuale din Vancouver, cea mai mare de acest gen din Canada, nu-și pot accesa conturile după decesul de anul trecut al fondatorului, Gerald Cotten.
Circa 190 milioane dolari americani (250 milioane dolari canadieni) în monede virtuale, din care 180 milioane în Bitcoin, Litecoin și Ethereum, sunt blocate într-o „gaură neagră“ online și, potrivit dosarului judiciar, „inventarul cripto-monedelor din Quadriga a devenit imposibil și o parte probabil că e pierdută“. Gerald Cotten, fondatorul platformei de schimb al monedelor virtuale, a decedat în decembrie 2018, în India, ca urmare a unor complicații ale maladiei Chron, luând cu el și parola de acces la banii celor 115.000 de clienți. În India, el intenționa să deschidă un orfelinat pentru copii aflați în situații dificile.
Firma a cerut protecția creditorilor, în virtutea legii privind aranjamentele cu creditorii companiilor, și declarația dată sub jurământ a fost depusă la Curtea Supremă din Noua Scoție de văduva fondatorului, Jennifer Robertson. Ea este în posesia laptopului acestuia, dar a precizat că nu-l poate deschide. „Laptopul este codat și nu cunosc nici parola, nici cheia de recuperare“. Robertson a recurs la serviciile unui expert, în încercarea de a accesa fondurile, însă fără rezultat. Platforma a continuat să accepte fonduri după decesul lui Cotten, dar a fost suspendată de administratori pe 26 ianuarie.
QuadrigaCX este o platformă online ce permite cumpărarea de monede virtuale cu fonduri reale, depuse într-un cont virtual. Deține cripto-monede și devize ale clienților, pe care le stochează asemenea băncilor. Documentele judiciare arată că platforma a avut probleme de lichiditate în ultimul an, ceea ce a dus la înghețarea a 26 milioane dolari din capitalul Quadriga de către Canadian Imperial Bank of Commerce. Potrivit CIBC, platforma a transferat ilegal 67 milioane dolari într-un cont al Costodian Inc, firmă ce făcea afaceri cu Quadriga în tranzacții.
Afacerea QuadrigaCX ridică multe probleme. „Suntem în fața unei industrii unde este posibil ca o singură persoană să dețină codurile de acces pentru 250 milioane dolari canadieni și acum, că această persoană a murit, fondurile sunt inaccesibile“, rezuma un ziarist de la ComDesk.