29.5 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInternaționalTrump, despre relocarea trupelor americane în Polonia: ”Vorbim după alegeri!”

Trump, despre relocarea trupelor americane în Polonia: ”Vorbim după alegeri!”

Plecat la Washington pentru a capitaliza electoral dorința șefului administrației americane de sancționa Berlinul din pricina bugetului său militar de-a dreptul meschin, raportat la excedentele comerciale ale Germaniei, președintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a întors în țară cu câteva fotografii pentru panoplia personală și cam atât. Deși și-a confirmat intenția de a retrage circa 9.500 de militari din contingentul american staţionat în Germania, Trump nu a intrat în amănunte.
În prezența unui omolog polonez care, în urmă cu doi ani, propusese nici mai mult nici mai puțin decât să boteze „Fort Trump” viitoarea bază americană mult așteptată din estul Europei, liderul de la Washington a fost foarte evaziv cu privire la numărul de militari americani pe care e dispus să-i trimită în Polonia, menționând doar faptul că vecina Germaniei ar putea fi una dintre destinațiile trupelor pe care intenționează să le reloce.
Mai mult decât atât, refuzul lui Trump de a-și asuma o deplasare în Polonia în viitorul apropiat arată faptul că subiectul mutării militarilor din Germania nu este unul stringent. Întrebat dacă intenționează să călătorească în Polonia pentru a parafa înțelegerea, Trump a spus că își propune să facă acest lucru cât mai curând posibil, dar abia după votul prezidențial din acest an, considerând că perioada de mijloc a propriei sale campanii prezidențiale nu este cel mai potrivit moment pentru vizitarea altor țări.

„Am fost întrebați dacă vom trimite trupe suplimentare în Polonia”, a declarat Trump reporterilor, în cadrul unei conferințe de presă comune la Casa Albă cu președintele polonez, Andrzej Duda, menționând că schimbarea de strategie va marca un nou început în relațiile bilaterale dintre cele două state și că Polonia s-a oferit să contribuie financiar pentru relocarea militarilor americani în interiorul granițelor sale. Trump a amânat, însă, să se pronunțe suplimentar asupra planului de relocare, considerând că prioritatea sa actuală este campania pentru apropiatele alegeri prezidențiale din Statele Unite.

Confimarea oficială a președintelui, legată de probabilitatea mutării trupelor din Germania în Polonia, vine la câteva zile după ce consilierul său pentru securitate națională, Robert O’Brien, a afirmat că Pentagonul ar putea reloca parte din soldații săi aflați în diverse zone ale Europei, existând însă și posibilitatea de a-i trimite către baze din zona Pacificului ori de a-i aduce în Statele Unite.
Șeful administrației americane și-a băgat practic în ceață aliații, atât cei naționali cât și pe cei internaționali, cu anunțul făcut la începutul acestei luni, potrivit căruia va încerca să reducă prezența militară a SUA în Germania, o mișcare văzută, pe de o parte, ca un afront adus liderilor germani, pe de altă parte strategia fiind cotată ca producătoare de beneficii pentru Rusia.
Președintele s-a confruntat cu o opoziție acerbă împotriva extragerii militarilor din Germania chiar și în rândurile propriului său partid, dar a fost ferm în decizia sa, invocând faptul că schimbarea este legată de plângerile sale repetate conform cărora Berlinul nu își achită aportul său corect la costurile de întreținere ale bastioanelor NATO.
„Polonia este una dintre puținele țări care își îndeplinesc obligațiile”, a declarat Trump săptămâna trecută, referindu-se la un acord voluntar prin care statele membre ale pactului nord – atlantic cheltuiesc 2% din PIB-ul lor în apărare. Președintele american a admonestat Germania pentru neîndeplinirea acestui angajament în ciuda acordului din 2014, care stabilise ca obiectiv tocmai atingerea amintitei cote de participare.

Aproximativ 35.000 de soldați americani și familiile lor sunt permanent staționați în Germania, forța militară fiind considerată a fi o bază critică pentru operațiunile din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Deși plafonul maxim autorizat de trupe din Germania este de 52.000 de militari, Trump a declarat că își dorește să reducă prezența americană în zonă la maxim 25.000 de soldați, fapt care a dat naștere unei serii de critici vehemente referitoare la scăderea prezenței Statelor Unite în Europa în fața unei agresiuni sporite a Rusiei și a reclamațiilor Moscovei cu privire la mărimea forțelor americane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă