4.4 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăInternaționalTrei posibile scenarii pentru situaţia graniţei irlandeze, după Brexit

Trei posibile scenarii pentru situaţia graniţei irlandeze, după Brexit

Irlanda de Nord se află în mijlocul uneia dintre cele mai dificile şi importante probleme ale Brexit, fiind căutate soluţii pentru libera circulaţie a persoanelor şi a bunurilor între Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, şi Irlanda de Nord, care este administrată de Marea Britanie. Aproximativ 30.000 de persoane fac această trecere în fiecare zi, iar companiile depind de mişcarea neîngrădită a mărfurilor între nord şi sud.

Michel Barnier, a prezentat trei scenarii posibile pentru situaţia graniţei irlandeze:

Prima variantă este ca Marea Britanie să părăsească Piaţa Unică şi Uniunea Vamală, prin urmare controalele la frontieră vor fi “inevitabile”.

Cea de-a doua opţiune este ca Marea Britanie să respecte promisiunea asumată de a propune “o soluţie specifică”. “Aşteptăm astfel de soluţii”, a spus Michel Barnier.

Opţiunea a treia este ca Irlanda de Nord să păstreze reglementările actuale din cadrul Uniunii Europene.

“Primele două opţiuni pot fi puse în practică numai în contextul relaţiei viitoare. Între timp, este responsabilitatea noastră să includem cea de-a treia opţiune în textul acordului de Brexit, pentru a garanta că nu va exista o frontieră dură, indiferent de şansele pentru a se întâmpla acest lucru”, a mai declarat negociatorul şef al UE.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, guvernul irlandez s-a declarat mulţumit de asigurările pe care le-a obţinut cu privire la evitarea unei frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Potrivit unui document convenit de Comisia Europeană şi de guvernul Theresa May, va exista o aliniere deplină între Irlanda de Nord şi UE privind normele care “sprijină cooperarea nord-sud”.

 

Cele mai citite

Ce facem cu Transnistria?

Ce a vrut să spună Serghei Lavrov, când a declarat că guvernul de la Chișinău o ia pe urma celui de la Kiev? Prezent...
Ultima oră
Pe aceeași temă