21.7 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăInternaționalTraversarea Marelui Canion pe sârmă

Traversarea Marelui Canion pe sârmă

O echipă va filma acest eveniment pas cu pas, transmiţându-l în direct, în aproape 200 de ţări din întreaga lume. În România, programul va fi difuzat în direct luni, 24 iunie, începând cu ora 3.00, şi în reluare, marţi, 25 iunie, de la ora 20.00.

Wallenda va merge pe sârmă la cea mai mare înălţime pe care a încercat-o până acum. El va trece la 457 metri pe deasupra râului Little Colorado, adică la o înălţime mai mare decât cea a Empire State Building. În 2012, Wallenda a devenit primul om care a mers pe sârmă direct pe deasupra Cascadei Niagara din SUA, la o înălţime de aproape 61 metri.

„Miza nu prea are cum să crească mai mult de atât“, a declarat Wallenda. „Singurul lucru care mă desparte de fundul canionului este un cablu gros de 5 cm. Abia aştept să prezint publicului o privelişte a canionului aşa cum nu s-a mai văzut vreodată.“

Wallenda, în vârstă de 34 de ani, a spus că acest eveniment va fi încununarea unui vis de-o viaţă, pentru că dintotdeauna şi-a dorit să meargă pe sârmă la o înălţime atât de mare. În plus, îi va aduce astfel un omagiu străbunicului lui, legendarul Karl Wallenda, care şi-a găsit sfârşitul căzând în timpul unui număr de mers pe sârmă în Porto Rico, în 1978.

Marele Canion, una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din America, oferă o privelişte spectaculoasă pentru acest eveniment. Traversarea pe sârmă, la mare înălţime, va avea loc într-o porţiune izolată a canionului, operată de Navajo Nation Parks and Recreation.

„Suntem onoraţi să fim implicaţi în acest eveniment istoric şi în acelaşi timp să prezentăm frumuseţea ţinutului Navajo“, a declarat Geri Hongeva-Camarillo, reprezentantul pentru relaţii cu presa al Navajo Parks and Recreation. „Navajo Nation adăposteşte peste 10 monumente naţionale, parcuri tribale şi situri ancestrale.“

Palmares

Nikolas „Nik“ Wallenda, născut pe 24 ianuarie 1979, este un celebru acrobat recunoscut pentru acrobaţii aeriene îndrăzneţe şi mers pe sârmă la mare înălţime. Autoproclamându-se „Regele mersului pe sârmă“, este cunoscut pentru numerele lui de acrobaţie la înălţime, fără plasă de siguranţă. Deţine şase recorduri Guinness, dar în mod deosebit este celebru fiindcă a fost primul om care a traversat Cascada Niagara păşind pe un cablu întins deasupra ei, pe 15 iunie 2012. Reuşita lui a fost prezentată de posturi TV din întreaga lume şi s-a produs după o bătălie juridică de doi ani, în care Nik a discutat cu ambele autorităţi din zona de graniţă, Statele Unite şi Canada, pentru a primi aprobările necesare. A fost prima dată în viaţa lui când, pentru a i se emite aprobările respective, a fost obligat să poarte echipament de siguranţă.

Descendent direct al celebrei familii cunoscute în lumea circului drept “The Flying Wallendas“, ajunsă prin el la a şaptea generaţie de acrobaţi, Nik Wallenda a participat la numeroase numere de circ încă din copilărie. La vârsta de 13 ani şi-a făcut debutul oficial în lumea celor care merg pe sârmă. În 1998, a decis că acesta urma să fie traseul lui profesional, după ce a alcătuit împreună cu alţi membri ai familiei sale o piramidă de şapte oameni pe un cablu, la mare înălţime. În 2001, Wallenda a participat la o nouă premieră mondială – o piramidă alcătuită din opt oameni, tot pe un cablu, la mare înălţime. Între 2002 şi 2005, a participat la mai multe numere artistice împreună cu familia lui, iar în 2005, şi-a format propria trupă. Între 2007 şi 2008, a apărut alături de Bello Nock într-o dublă versiune a „Wheel of Steel“ („Roata de oţel“), un număr la a cărui concepţie a contribuit şi el. În 2009, a stabilit un nou record personal pentru cea mai mare distanţă parcursă pe sârmă, la cea mai mare înălţime: în total, în anul respectiv a avut 15 demonstraţii de mers pe sârmă, la peste 30 metri înălţime.

În 2008, Wallenda a stabilit noi recorduri Guinness pentru cea mai lungă distanţă (76 metri) parcursă cu bicicleta pe un cablu, la cea mai mare înălţime (41 metri deasupra solului), în New Jersey. În 2010, aproape şi‑a dublat recordul de înălţime, ajungând la 79 metri. În aceeaşi zi din 2010 şi-a depăşit din nou recordul personal, mergând pe sârmă 610 m într-un singur număr.

În 2011, Wallenda a stabilit un nou record mondial cu numărul „Wheel of Death“ („Roata Morţii“), în vârful unei clădiri de 23 de etaje, Tropicana Casino and Resort. Ceva mai târziu, în acelaşi an, el şi mama lui au mers pe un cablu întins între cele două turnuri ale Condado Plaza Hotel din Porto Rico, reconsti-tuind astfel numărul în care şi‑a pierdut viaţa Karl Wallenda, străbunicul lui Nik şi primul lui model de viaţă.

Pe 10 iunie 2011, Nik a stat agăţat de un elicopter la 76 metri deasupra solului, susţinân-
du–se doar cu dinţii.

 

Cele mai citite

Spionul cubanez Manuel Rocha a fost condamnat la 15 ani de închisoare

Spionul cubanez Manuel Rocha a fost condamnat, vineri, 12 aprilie, la 15 ani de închisoare, în cadrul unui acord de recunoaștere a vinovăției care...

Nadia Comăneci o susține pe Simona Halep. “Tenisul avea nevoie de ea”

Revenirea Simonei Halep pe terenul de tenis a fost salutată de numeroase personalități, printre care și legenda gimnasticii Nadia Comăneci (62 de ani). Fosta...

Un nou gol pentru George Pușcaș în Serie B

Internaționalul român George Puşcaş a marcat un nou gol pentru Bari, care a fost învinsă cu scorul de 2-1, în deplasare, de Como, într-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă