Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Topul celor mai mari exportatori de armament din ultimii ani

Cu o pondere de 34% din totalul exporturilor de armament, SUA au fost, detaşat, cel mai mare exportator de armament al intervalul 2013-2017, fiind urmate de Federaţia Rusă, cu o pondere de 22%, arată datele oferite de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 08.07.2018 - 15:21

În urma celor două se găsesc, la mare distanţă, Franţa (6,7%), Germania (5,8%), China (5,7%) şi Marea Britanie (4,8%). În rândul celor mai mari 25 exportatori se găseşte şi Portugalia, a cărei cea mai mare destinaţie de exporturi a fost România - un total de 90% din exporturile portugheze s-au dus către România, transmite Mediafax.

Cele mai mari pieţe de export din intervalul 2013-2017 pentru armamentul produs în SUA au fost Arabia Saudită (către care s-au dus 18% din totalul exporturilor), Emiratele Arabe Unite (7,4%) şi Australia (6,7%). Au crescut, însă, şi exporturile către pieţe care în mod tradiţional au aparţinut Rusiei, precum India de exemplu.

Exportul de arme are, însă, şi o componentă de securitate, fiind utilizat de SUA ca o modalitate de a forma parteneriate strategice. Totodată, este o modalitate de a menţine o dependenţă logistică de SUA - piesele de schimb pentru armament fiind produse preponderent în Statele Unite.

Printre exporturile SUA se numără avioanele de transport şi de luptă (F-35 sau F15SG - o variantă a avionului F-15), nave de război sau arme uşoare.

În cazul Federaţiei Ruse, cele mai mari pieţe de export au fost India (35% din exporturi), China (12%) şi Vietnam (10% din total). Exporturile totale ale Rusiei au scăzut, însă, în intervalul 2008-2017 cu 7,1%, în principal datorită reducerii cantităţii de armament exportate către destinaţiile sale tradiţionale, cum ar fi China sau Algeria de exemplu.

Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie au o pondere combinată de 23% din totalul exporturilor la nivel global. Dintre acestea, Franţa a înregistrat cea mai mare creştere a exporturilor, de 27%. Cea mai mare parte a armamentului francez a fost destinată pieţelor din Asia şi Oceania (pondere de 35% din exporturi), Europei (pondere de 9,1%), Africa (7,5%) sau ţărilor Orientului Mijlociu (pondere de 42%).

Citește totul despre:

#apărare #armament #lazi

Comentarii