6 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInternațional„Toni Erdmann“, cel mai bun film al anului

„Toni Erdmann“, cel mai bun film al anului

Pelicula, în regia lui Maren Ade, coprodusă de Ada Solomon și cu actori români în distribuție, a primit distincția din partea Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Lungmetrajul lui Maren Ade, filmat aproa­pe integral în România, este singura peliculă lan­sată în 2016 inclusă recent în TOP 100 cele mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture. Considerat de către celebra publi­cație americană Indiewire un candidat serios pentru titlul de cel mai bun film străin la Oscar, pelicula reprezintă propunerea Germaniei pentru competiţia americană. Dar pelicula a fost primită cu entuziasm de majoritatea criticii. “Toni Erdmann” spune povestea lui Winfried, un tată excentric, ajuns la pensie și pus mereu pe glume, care hotărăște să îi facă o vizită-surpriză fiice sale, Ines, o femeie de carieră, care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în București.

Filmul a obținut, de altfel, 3,7 puncte din maximul de 4, un record în istoria clasamentelor publicate de revista Screen International (în 2014, filmul Mr.Turner al lui Mike Leigh era în fruntea topului, cu 3,6 puncte), potrivit Cinemagia. Critici de la unele dintre cele mai importante publicații ale lumii (printre care Positif, Time, Los Angeles Times etc.) au votat pentru alcătuirea clasamentului.

Alături de actorii Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell joacă actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol și Victoria Cociaș.  În căutarea căii de comunicare, Winfried (Peter Simonischek) își creează un alter-ego, pe acel Toni Erdmann din titlu, deoarece nici fiica lui nu mai e aceeași persoană, copilul de altădată. Deghizat cu o perucă și dinți falși, Winfried devine alter-ego-ul său capabil să împingă lucrurile la extrem – dă năvală la întâlnirile profesionale ale fiicei, pretinde că e „life coach”-ul șefului ei, inventează tot soiul de povești care mai de care mai trăsnite, într-o notă aproape suprarealistă. E clovnul care îi amuză pe ceilalți, dar care ascunde înăuntrul său disperarea, potrivit cinemagia.ro.

Actrița Sandra Hüller nu lasă aproape nicio emoție să transpară pe fața rigidei Ines – deși e deranjată, enervată, exasperată de această intruziune. Dar, cu cât Winfried/Toni forțează lucrurile și e mai îndârjit în acest rol, cu atât pare să dezamorseze cochilia dură a fiicei. Actorii români din distribuția filmului au primit, de asemenea, numai cuvinte de laudă. Ingrid Bisu este prezentă într-un rol relativ întins, cel mai important rol ­românesc din film, în chip de secretară naivă, uneori depășită de situație, dar dornică să ­progreseze la locul de muncă, apoi Vlad Ivanov, în rol de șef la o ­filială din provincie, după care Alexandru Papadopol, în rol de corporatist. “Toni Erdmann” va rula în cinematografele din ­România începând din 21 octom­brie.

Premiul pentru cel mai bun film al anului acordat de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI) îi va fi ­înmânat regizoarei Maren Ade în cadrul galei de deschidere a Festivalului de Film de la San Sebastian (Spania), pe 16 septembrie. Este pentru prima dată când această distincție va merge către o producție regizată de o femeie.

 

 

Cele mai citite

nu toți decidenții noștri sunt de acord ca pistolarii ANAF să intre în acțiune

Deocamdată doar ficțional, dar vorbim aici de o ficțiune bazată pe informație reală. Cea mai tulburătoare veste din lumea fiscală nu ține de...

Rectorul ASE, Nicolae Istudor, îl vrea prorector pe Nicu Marcu

Imediat după ce, săptămâna trecută, a obținut al treilea mandat de rector al Academiei de Științe Economice (ASE), fiind și singurul candidat, Nicolae...

Șase persoane au fost salvate din accidentul de elicopter, în largul coastei Norvegiei

Un elicopter care transporta șase persoane s-a prăbușit miercuri în ocean, în largul coastei de vest a Norvegiei, iar toate cele șase persoane de...
Ultima oră
Pe aceeași temă