17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInternaționalToată lumea iubeşte

Toată lumea iubeşte

Francezii o declarau, simultan cu premiera de la noi, cea mai reuşită comedie a anului, un fel de „Love actually”/„Pur şi simplu dragoste” americănesc. 

 

E cu 20 de minute mai scurt decât varianta englezească cu Hugh Grant, dar nici Ryan Gosling nu-i rău deloc! Ca farmec, cu siguranţă îl întrece pe Steve Carell (un fel de Mr. Bean yankeu), înduioşător pe alocuri, mai cu seamă când află că nevasta (pistruiata Julianne Moore) l-a înşelat cu David Lindhagen (bietul Kevin Bacon), ceea ce nu se mai satură să anunţe cu voce tare, prin toate barurile pe care le frecventează ca să-şi înece amarul. Aşa îl şi cunoaşte pe un mare şmecher, numai bun să dea sfaturi pentru tehnicile de agăţat.

Primul cobai pentru cuminţelul bărbat de 40 de ani va fi focoasa Kate (extrem de temperamentala Marisa Tomei). Filmul se deschide cu un cadru în care sunt filmate doar picioarele personajelor, definite prin încălţările fiecăruia, cam ca în desenele animate. Sunt urmărite mai multe poveşti paralele care, la final, contrar legilor matematicii, se întâlnesc. Conan O’Brien, teleastul roşcovan şi irlandez, moderatorul unei emisiuni de mare audienţă „Late Night”/„Noaptea târziu” (vă sună autohton cunoscut, nu-i aşa?)  e subiect de ironii. Există şi un cocteil distinctiv, considerat infantil, dar repetitiv: suc de merişoare cu vodcă, leacul ideal contra suferinţei din dragoste. Ideea că şi femeia ar putea avea criza vârstei a doua stârneşte multe comentarii.

Cum s-ar putea recunoaşte simptomele? Trebuie să vezi „Saga: Amurg” fără el, partenerul de viaţă. Divorţul e şi el omniprezent, cu tot ceea ce presupune: un încornorat şi prietenii care aleg o tabără sau alta. Practic toată lumea iubeşte. De la puştiul de 13 ani, îndrăgostit de bona de 17 (nu se ratează aluzia la Demi Moore şi Asthon Kutcher), care face o pasiune pentru tatăl copiilor şi până la mama adulteră sau superfustangiul. E şi o scenă care pare un echivalent masculin, deloc mascat, al celei similare din „Pretty Woman”, n-am putea să-i spunem însă Frumuşelul, cel mult Urâţelul, care-şi schimbă look-ul, după ce probează ţoale cu nemiluita şi-şi găseşte o nouă tunsoare, fiind nevoit să promită că nu o să se mai îmbrace de la GAP.

O altă referinţă care o să sune familiară pentru cei nu foarte tineri este serialul „McCloud” şeriful care ajunsese şi pe micile noastre ecrane, puţin decalat faţă de anii de producţie americană 1970-1977, cu mustăciosul Dennis Weaver. Că veni vorba de nostalgii şi filme de altădată, nici „Dirty Dancing” nu e la îndemâna oricui, poate doar pentru că Patrick Swayze murea acum doi ani, înfrânt de un cancer cumplit, dispariţia lui fiind ilustrată cu scene din acest muzical cult din 1987 (deşi era mult mai bine în „Ghost” din 1990). Revenind la Ryan Gosling, are un trup de photoshop, cum bine zice o replică, dar şi un zâmbet cuceritor, care vine din interior şi pe care îl veţi regăsi şi în „Cursa”/„Drive”, un thriller excepţional, care a cucerit publicul de la Cannes de anul acesta, chiar dacă a plecat nepremiat. Oricum, puştiul pare un candidat ideal şi cu şanse mari pentru viitorul James Bond. Nu e  British, ci un canadian de 30 de ani, care s-a lansat la 12 ani în emisiunea TV Clubul Mickey Mouse.

Filmul e conceput oarecum pe stilul din „Dragostea durează trei ani”, accentul punându-se mai degrabă pe despărţire, cu toate avatarurile (în sensul de nenorociri) sale de la partaj la depresie. Nostim e că apare şi Emma Stone, care poţi să juri că este fiica lui Julianne Moore. Pe această roşcată de la drept, de astă dată, am descoperit-o într-un film care n-a fost deloc rău „Easy A”/„Păcătoasa”, de unde se pornea tot de la roman, amintit şi acum oarecum cu stupoare, că se mai studiază în şcoli: „Litera Stacojie”/„The Scarlet Letter” de Nathaniel Hawthorne, care acum din A de la adulter devine un J, nu vă spun de la ce. 

CRAZY STUPID LOVE

comedie, sua, 2011

1h 58min.

regia: Glenn Ficarra, John Requa.

cu: Emma Stone, Julianne Moore, Ryan Gosling, Steve Carell, Marisa Tomei, Kevin Bacon.

distribuit de MediaPRO Distribution

Cele mai citite

PAID anunță sprijin financiar pentru proprietarii afectați de inundațiile recente din estul României

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a declarat luni că este pregătit să despăgubească rapid și eficient proprietarii de locuințe asigurați, în urma...

Parma cere o sumă uriașa pentru Dennis Man!

Evoluțiile excepționale ale lui Dennis Man în Serie A atrag atenția marilor cluburi europene, care sunt gata să plătească o sumă record pentru a-l...

UE raportează un excedent record al balanței comerciale, în timp ce zona euro beneficiază de un surplus semnificativ

Uniunea Europeană a înregistrat în iulie 2024 un excedent record al balanței comerciale de 19,1 miliarde de euro, o îmbunătățire semnificativă față de excedentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă