Tipic! Rusia aruncă pe piață cel de-al treilea vaccin anti-Covid netestat clinic: KoviVac

Al treilea vaccin rusesc împotriva coronavirusului, dezvoltat de Centrul Chumakov și denumit „Kovivak”, a fost aprobat de oficialitățile ruse, primele 120 de mii de doze urmând să fie distribuite pentru injectare în martie, înainte de efectuarea testelor clinice.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

20.02.2021 - 11:10

”Măreața realizare” a fost anunțat sâmbătă de premierul rus Mikhail Mishustin, la o întâlnire privind circulația vaccinurilor. "Vreau să încep cu vești foarte bune. Astăzi înregistrăm că al treilea vaccin, Kovivac, a fost înregistrat, a fost dezvoltat de Centrul Chumakov", a spus Mishustin.

Fără a face vreo referire la eficacitatea vaccinului și la studiile clinice, premierul rus a anunțat că primele 120 de mii de doze de vaccin Kovivac vor fi lansate în circulație civilă la mijlocul lunii martie, Mishustin precizând că „acum este foarte important ca după ce trece procedura de control să se construiască întregul lanț pentru a maximiza producția acestui vaccin”.

Rusia a lansat deja două vaccinuri COVID-19 urmând o abordare similară de acordare a aprobării înainte de a vedea rezultatele studiilor în faze avansate. Aceste vaccinuri sunt Sputnik V, dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, şi EpiVacCorona, dezvoltat de Institutul Vektor din Novosibirsk.

Aprobările anticipate au ridicat îngrijorări în rândul unor oameni de ştiinţă din Occident, dar inoculările au început la scară largă în Rusia numai după ce testele clinice au fost încheiate şi au arătat succes.

Sputnik V a fost aprobat în august, iar ultima fază a studiilor clinice a început în septembrie. Vaccinarea în masă a fost lansată în decembrie, după ce rezultatele studiilor preliminare au arătat că vaccinul este eficient cu 91,4%. EpiVacCorona se află în faza de producţie şi vaccinările urmează să înceapă în martie.

Spre deosebire de vaccinul Sputnik V, care foloseşte un virus responsabil de răceală inofensiv modificat, care păcăleşte organismul să producă antigeni pentru a ajuta sistemul imunitar să se pregătească pentru o infecţie cu coronavirus, vaccinul KoviVac este un vaccin pe bază de virus gripal (virion întreg), un coronavirus care a fost inactivat sau privat de capacitatea sa de a se replica.

Vaccinul KoviVac este administrat în două doze, la interval de 14 zile. Acesta este transportat şi depozitat la temperaturi normale ale frigiderului, de 2 până la 8 grade Celsius, a declarat viceprim-ministrul Tatiana Golikova într-un briefing guvernamental în ianuarie.

Comentarii