3.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInternaționalThe Economist: China a construit strânse legături cu Africa. Cât de îngrijorat...

The Economist: China a construit strânse legături cu Africa. Cât de îngrijorat ar trebui să fie Occidentul?

În ultimii 20 de ani, China a construit strânse legături cu Africa și și-a construit chiar o bază militară pe acest continent, semnalează un articol din publicația The Economist.

„Cât de îngrijorat ar trebui să fie Occidentul?”, se întreabă jurnaliștii de la The Economist, într-o postare pe LinkedIn.

“În ultimii 20 de ani, China a construit legături mai strânse ca niciodată cu națiunile africane. A cheltuit miliarde pentru a transforma infrastructura de pe tot continentul și pentru a-și extinde influența în politică și societate. Și-a plasat chiar acolo singura sa bază militară de peste mări”, explică articolul citat.

Nicio altă țară nu are un „angajament” atât de amplu în Africa precum are China. Statul comunist a devenit cel mai mare partener comercial al Africii. China este pentru țările africane un important creditor, precum și o sursă esențială de investiții în infrastructură. Pe de altă parte, firme din China realizează, acum, a opta parte din producția industrială a continentului african. Infrastructura digitală construită de China este esențială pentru platformele de comunicare folosite de cetățenii țărilor africane.

Legături cu Africa, inclusiv în vederea unor alianțe militare

Legăturile politice, militare și de securitate sunt din ce în ce mai strânse între regimul de la Beijing și lideri ai țărilor africane. Înțelegerea relației China – Africa implică înțelegerea situației din Africa, dar și a ambițiilor globale ale liderului de la Beijing, Xi Jinping.

Din punct de vedere militar, China consideră țările africane drept potențial aliați. China și-a construit o bază navală în micul stat Djibouti, cu ieșire la golful Aden. Potrivit analiștilor din SUA, această bază este suficient de mare pentru a putea găzdui portavioane, nave de asalt amfibiu sau submarine nucleare.

La rândul ei, Guineea Ecuatorială ar purta discuții pentru a găzdui o bază militară a Chinei. Dacă aceste discuții vor avea succes, China ar obține deschidere la Oceanul Atlantic.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...
Ultima oră
Pe aceeași temă