Ryanair a stârnit indignare prin faptul că a cerut unor pasageri sud-africani să își dovedească naționalitatea înainte de a călători, completând un test în limba afrikaans.
Această limbă este folosită de doar 12% din populație și a fost mult timp identificată cu apartheidul și cu minoritatea albă.
Cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri – care nu operează zboruri spre și dinspre Africa de Sud – a declarat că a cerut ca toți pasagerii din această țară care se îndreaptă spre Marea Britanie să completeze un „chestionar simplu” din cauza a ceea ce a descris ca fiind o prevalență ridicată a pașapoartelor sud-africane frauduloase.
„În cazul în care nu pot completa acest chestionar, li se va refuza călătoria și li se va oferi o rambursare completă”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei aeriene irlandeze.
Înaltul Comisariat britanic din Africa de Sud a declarat pe Twitter că testul nu este o cerință a guvernului britanic pentru a intra în Regatul Unit.
This is categorically insane (& discriminatory) from Ryanair 🤯 The airline is forcing South African passport holders, including UK residents, to complete an Afrikaans language test or else they’ll be refused at check in & turned away ‘due to high prevalence of fake SA passports’ https://t.co/VahQ2TXvtD
— Alex Macheras (@AlexInAir) June 5, 2022
Ryanair a declarat că această măsură se va aplica oricărui deținător de pașaport sud-african care zboară în Marea Britanie din altă parte a Europei cu această firmă.
Compania aeriană nu a răspuns imediat la o întrebare privind motivul pentru care s-ar aplica pe aceste rute, având în vedere că Marea Britanie spune că nu este o cerință.
Analistul de aviație Alex Macheras a descris această măsură ca fiind „categoric nebună și discriminatorie”.
„Având în vedere o prevalență mai mare a documentelor de călătorie false la nivel global, va cere Ryanair, de asemenea, britanicilor să efectueze un test de latină înainte de îmbarcare? Nu”, a adăugat el pe Twitter.
„În prezent, această politică nebună vizează doar deținătorii de pașapoarte sud-africane”.
Afrikaans este a treia cea mai vorbită dintre cele 11 limbi oficiale ale Africii de Sud, fiind folosită de 12 % din cei 58 de milioane de locuitori ai țării. A fost considerată limba oficială până la sfârșitul apartheidului, în 1994.
Limba s-a născut în urma colonizării olandeze în Africa de Sud în secolul al XVII-lea și a fost mult timp identificată cu clasificarea rasială și asociată cu ideologia apartheidului, care a fost aplicată și propagată în principal de Partidul Național al minorității albe începând din 1948.
Dominația sa în timpul apartheidului a fost văzută ca un simbol al inegalității impuse generațiilor anterioare prin restricțiile privind locul în care oamenii puteau locui, munci, merge la școală și deține pământ.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!