5.3 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaTelegram este folosit în război de ambele părți – Rusia și Ucraina....

Telegram este folosit în război de ambele părți – Rusia și Ucraina. Este rețeaua sigură ?

Instrumentul de mesagerie Telegram a devenit una dintre aplicațiile principale ale războiului din Ucraina, scrie Euronews.

La doar câteva zile după invadarea Rusiei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trimis un mesaj adepților săi Telegram din capitala Kiev, unde le-a cerut compatrioților săi să reziste atacului rus.

Între timp, mulți oameni din Rusia folosesc aplicația pentru a accesa știrile și conversațiile despre Ucraina care nu sunt o versiune a evenimentelor aprobate de stat.

Pentru ce este folosită aplicația?

În principal, aplicația se folosește pentru a trimite mesaje și puteți crea și grupuri separate. Este un fel de Whatsapp.

Este o platformă hibridă care are conversații private individuale și de grup care pot avea până la 200.000 de membri.

Dar vă puteți înscrie și pentru a urmări persoane, cum ar fi Zelenskyy, precum și companii și comunități, cum ar fi grupurile de criptomonede.

Puteți, de asemenea, să urmăriți site-urile de știri și să vă abonați la buletine informative pentru a obține informații în afara mass-media controlate de stat, fiind ca un colac de salvare pentru oamenii din Ucraina și Rusia.

Oamenii legii din Rusia au adoptat săptămâna trecută amendamente la codul penal, făcând răspândirea de informații „false” o infracțiune pedepsită cu până la 15 ani de închisoare și au spus că oricine protestează împotriva Rusiei și a războiului va fi amendat.

Ca răspuns, grupuri media globale precum BBC și Bloomberg au declarat că își opresc temporar reportajele în Rusia.

Este Telegram sigur?

Telegram este în principiu o aplicație de mesagerie sigură, dar totuși trebuie să fii atent.

Platforma nu are în mod implicit criptare end-to-end. Criptarea end-to-end înseamnă că o platformă nu poate descifra conținutul mesajelor utilizatorilor. Dar puteți opta pentru criptarea end-to-end, dar numai pentru chat-urile unu-la-unu și nu pentru mesajele de grup.

De asemenea, puteți opta pentru „Chat-uri secrete”, care nu sunt stocate pe serverele Telegram. De asemenea, puteți seta un temporizator de ștergere pentru mesaje; acestea vor fi șterse automat, iar dacă o persoană șterge un mesaj, acesta dispare pe ambele dispozitive.

Alte platforme care folosesc criptarea end-to-end sunt WhatsApp și Signal, al căror fondator a spus Telegram că este mai puțin sigură.

Există temeri că guvernul Rusiei i-ar putea spune Telegramului să predea informațiile despre utilizatori.

Acest lucru s-a întâmplat deja în 2018, dar Telegram a înfruntat guvernul Rusiei, care a dus compania în instanță și a interzis aplicația timp de doi ani. Cu toate acestea, utilizatorii au avut încă acces la aplicație. Rusia a respins cazul în 2020.

Combaterea dezinformării

De asemenea, țările pot interzice anumite canale și pot personaliza accesul la acestea.

De exemplu, în Europa, nu puteți accesa canalele rusești Sputnik și Russia Today (RT) pe Telegram, ca urmare a deciziei Uniunii Europene de a le interzice pentru dezinformare în contextul războiului din Ucraina.

În ceea ce privește răspândirea dezinformării, nu este clar câți utilizatori sunt reali și câți sunt roboți. Câțiva utilizatori falși au fost deja raportați pe Telegram care au amplificat linia guvernului rus sau au apreciat postări.

Will Cathcart, șeful WhatsApp, a declarat pe Twitter că serviciile de urgență din Ucraina au lansat o linie de asistență pentru a oferi oamenilor informații de calitate și reale despre situația de acolo.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Românii norocoși de Revelion: Premii de sute de mii de lei câștigate la Loto

Tragerile Speciale Loto au adus câștiguri importante pentru jucători din Beclean, Piatra-Neamț și online. Loteria Română a marcat trecerea în noul an cu Tragerile Speciale...

Ce urmează, după ce s-a încheiat furnizarea de gaz rusesc către Europa, prin Ucraina

Naftogaz din Ucraina a refuzat să-și reînnoiască acordul de tranzit de cinci ani cu Gazprom din Rusia Aprovizionarea Rusiei cu gaz către Europa a scăzut...

Polonia preia ștafeta UE, în timp ce Tusk se pregătește pentru alegerile prezidențiale

Donald Tusk încearcă să îndeplinească promisiunile făcute în timpul campaniei din 2023, cum ar fi facilitarea accesului la avort sau acceptarea parteneriatelor civile indiferent...
Ultima oră
Pe aceeași temă