Iulie este luna „meseriilor de bărbaţi” pe Discovery Channel, când o serie de programe ne prezintă acele meserii în care rutina înseamnă pericol şi adrenalină, meserii pe care majoritatea dintre noi nu le-ar alege nici în cele mai îndrăzneţe vise.
Cei mai mulţi dintre noi afirmă că pescuitul e un hobby relaxant, o excelentă terapie contra stresului, un prilej de a petrece timp cu prietenii şi o ocazie de a gusta diverse mâncăruri preparate din peşte. Ce ar putea strica un weekend la pescuit? Ţânţarii, ploaia sau lipsa peştelui, poate. Nu şi dacă vă tentează o săptămână la pescuit în ocean.
Discovery Channel te invită să descoperi riscurile unei meserii care nu e deloc făcută pentru cei slabi de înger: pescarii care ies în largul mărilor sau oceanelor – O pradă mortală – duminică, 10 iulie, între orele 11.00-15.00. Pescuitul de crabi este considerat la ora actuală una dintre cele mai periculoase meserii din lume, cu o rată a mortalităţii de 90 de ori mai mare faţă de rata mortalităţii pentru muncitorii obişnuiţi. Sezonul de pescuit crabi este deschis în lunile de iarnă, în apele din largul coastelor din Alaska şi Insulele Aleutine, şi rămâne deschis foarte puţin timp (între două şi patru săptămâni, dar au fost ani în care sezonul a durat între 4 şi 12 zile), iar „recolta” pescarilor este apoi expediată în toată lumea. Şi, bineînţeles, de recoltă depinde şi salariul pescarilor, de obicei un procent din câştigul final.
În Alaska există trei specii de crabi pescuite comercial: crabul imperial roşu (găsit în Golful Bristol, Norton Sound şi Arhipelagul Kodiak), crabul imperial albastru (Insula St. Matthew şi Insulele Pribilof) şi crabul imperial auriu (Insulele Aleutine). Ca să-i prindă, pescarii folosesc o cuşcă de oţel grea de 300 kg, numită „oală de pescuit”. Un vas de pescuit obişnuit poate transporta peste 200 asemenea cuşti, umplute cu momeală şi apoi coborâte pe fundul mării.
După câteva zile, cuştile sunt ridicate cu macarale hidraulice şi readuse pe punte, unde crabii trebuie sortaţi rapid, pentru că la temperaturi reci pot să îngheţe şi să pocnească, iar dacă sunt lăsaţi prea mult în aceste cuşti ajung să se mănânce între ei. Apoi, în larg, echipajele au parte de ture de aproape 24 de ore, timp de mai multe zile la rând, în condiţii departe de a fi optime: valuri înalte de 12 metri, vânturi de 130 km/h, temperaturi sub zero grade şi cuşti de pescuit de 300 kg, care se izbesc de punte – plus o rată de accidentare de 100%. Peste 80% din pescarii alaskani îşi pierd viaţa fie căzând peste bord, fie ca urmare a unui accident produs pe vas (sunt mult prea departe de spital, plus că sezonul durează prea puţin pentru ca echipajul să renunţe la pescuit pentru a da o fugă în port).
Sunt doar câteva informaţii despre ce presupune pescuitul de crab în Alaska, mai multe puteţi afla din seria de documentare ce rulează în acest moment pe Discovery Channel. Şi nu numai despre această meserie. În fiecare weekend, pe Discovery Channel, puteţi vedea ce presupune să patrulezi 100.000 km de frontieră a SUA, să cauţi gaze naturale în Canada, la 300 de km dincolo de Cercul Polar, sau să colectezi buşteni, cu ajutorul unor maşini uriaşe.