3.7 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăInternaționalTawian, îngrijorare față de un potențial atac al Chinei

Tawian, îngrijorare față de un potențial atac al Chinei

Relaţiile între Beijing şi Taipei s-au răcit considerabil după ce Tsai Ing-wen, care conduce Partidul Democratic Progresist, favorabil independenţei Taiwanului, a câştigat alegerile prezidenţiale din 2016. China o suspectează pe Tsai că intenţionează să declare independenţa oficială a insulei, ceea ce reprezintă o ‘linie roşie’ pentru Beijing, informează Agerpres.

În ultimele luni, China a organizat mai multe serii de exerciţii militare în preajma Taiwanului, subliniind că sunt exerciţii de rutină, dar că nu va tolera nicio încercare a Taipeiului de a-şi declara independenţa.

Întrebată luni seara în cadrul unui interviu de la televiziunea taiwaneză dacă Beijingul ar putea ataca Taiwanul, Tsai Ing-wen a răspuns că “această posibilitate nu poate fi exclusă”. “Va trebui să vedem dacă factorii lor de decizie politică sunt sau nu raţionali. Privind relaţia Taiwan-China din perspectivă regională, orice responsabil politic raţional trebuie să judece cu foarte mare atenţie dacă lansarea unui război constituie o opţiune”, a spus preşedinta taiwaneză.

Ea a menţionat că armata taiwaneză urmăreşte îndeaproape toate manevrele chineze din preajma sa şi “este foarte încrezătoare în faţa acestor situaţii”.

Deşi China a pus capăt mecanismului oficial de dialog dintre cele două părţi, Tsai a recunoscut că există metode de comunicare pentru evitarea neînţelegerilor.

Taiwanul insistă ca SUA, principala sa sursă de armament, să-i furnizeze echipamente avansate, dar încearcă totodată să-şi dezvolte propriile programe de arme pentru a evita ceea ce Tsai Ing-wen a calificat drept “anumite dificultăţi politice” asociate achiziţionării de arme din străinătate într-un context în care China se opune. În interviul citat, lidera taiwaneză şi-a exprimat încrederea că la un moment dat insula va reuşi să producă propriile submarine.

Oficiul chinez pentru relaţiile cu Taiwanul nu a răspuns deocamdată la solicitarea Reuters de a comenta afirmaţiile făcute de Tsai Ing-wen.

Cele mai citite

Momentul adevărului pentru Zelenski: armata ucraineană are o situaţie “extrem de dificilă” în faţa forţelor ruseşti

Preşedintele Volodimir Zelenski a recunoscut luni că armata ucraineană se confruntă cu o situaţie "extrem de dificilă" în faţa forţelor ruseşti care, în opinia...

Momentul adevărului pentru Zelenski: armata ucraineană are o situaţie “extrem de dificilă” în faţa forţelor ruseşti

Preşedintele Volodimir Zelenski a recunoscut luni că armata ucraineană se confruntă cu o situaţie "extrem de dificilă" în faţa forţelor ruseşti care, în opinia...

Macron are intenția să ajungă în Ucraina până la jumaătatea lui martie

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, "are toată intenţia de a merge în Ucraina până la jumătatea lui martie", a subliniat luni anturajul său, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă