9.9 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăInternaționalSummit-ul UE privind funcţiile cheie ale blocului european, în impas

Summit-ul UE privind funcţiile cheie ale blocului european, în impas

Socialistul olandez Timmermans părea iniţial favoritul pentru a-l înlocui pe Jean-Claude Juncker ca preşedinte al Comisiei după ce liderii Germaniei, Franţei şi Spaniei au căzut de acord să îl susţină.

Însă ei au întâmpinat o opoziţie neaşteptat de dură din partea Poloniei, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei. Summit-ul a început cu trei ore întârziere după ce au avut loc mai multe întâlniri bilaterale pentru a se încerca găsirea unei soluţii.

Acest impas subliniază sarcina dificilă a celor 28 de guverne UE, care provin din grupări politice diferite, de a găsi candidaţi pentru funcţiile cheie.

Acest summit este a treia încercare de a numi candidaţi în cele cinci funcţii cheie ale UE pentru următorii cinci ani.

Liderii UE trebuia să aleagă şi viitorul preşedinte al Băncii Central Europene (BCE) însă decizia va fi cel mai probabil amânată din cauza neînţelegerilor.

„A existat o revoltă de centru-dreapta faţă de Timmermans. Ei îşi menţin această poziţie”, a declarat un oficial UE.

Partidul Popular European (PPE) susţine că a câştigat cele mai multe locuri la alegerile europarlamentare din mai şi astfel conform sistemului Spitezenkandidat (candidat principal) ar trebui să numească preşedintele Comisiei Europene. PPE l-a nominalizat pe Manfred Weber.

„Majoritatea premierilor din PPE nu cred că ar trebui să renunţăm la preşedinţie atât de uşor, fără o luptă”, a declarat premierul irlandez de centru-dreapta Leo Varadkar.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, un centrist, a argumentat că dreapta ar trebui să împartă puterea după 15 ani de dominare a Comisiei, chiar dacă PPE a câştigat cele mai multe locuri la alegerile europarlamentare.

Liberalii şi Socialiştii conduşi de Macron şi premierul spaniol Pedro Sanchez susţin că se luptă cu dominarea din ce în ce mai mare a dreptei din Germania la Bruxelles şi vor să se concentreze mai puţin pe austeritate şi mai mult pe probleme precum schimbările climatice şi o creştere a salariului minim pe economie.

Însă liderii est-europeni prezenţi la summit au afirmat că se opun lui Timmermans, cel care în rolul său actual de vicepreşedinte al Comisiei a acuzat Polonia şi Ungaria de încălcarea drepturilor civile.

Premierul ungar Viktor Orban a trimis o scrisoare liderilor conservatori din UE înainte de summit prin care îşi subliniază opoziţia faţă de Timmermans. Croaţia şi Polonia şi-au exprimat de asemenea îngrijorările.

„Mă tem că această persoană nu este cea potrivită pentru a uni Europa”, a declarat premierul ceh Andrej Babis.

Pentru a fi numit în funcţie, viitorul preşedinte al Comisiei are nevoie de susţinerea a cel puţin 72% dintre cele 28 de state membre, care trebuie să reprezinte la rândul lor cel puţin 65% din populaţia UE.

Conform proiecţiilor de vot, Timmermans ar putea fi blocat de Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria, dacă Italia şi Marea Britanie, care va ieşi din UE, se abţin.

Preşedintele Comisiei Europene ar trebui ales până miercuri. Atunci Parlamentul European îşi va alege preşedintele, însă unii diplomaţi au declarat că există posibilitatea unui nou summit UE pe 15 iulie.

Celelalte funcţii disputate sunt cele ale preşedinţiei Consiliului European, şeful politicii externe a UE şi guvernatorul Băncii Central Europene.

Liderii caută un echilibru între femei şi bărbaţi dar şi între statele membre din est şi din vest.

Cele mai citite

Preţurile produselor agricole au scăzut cu 13,36%, potrivit INS

Preţurile produselor agricole au scăzut în ultima lună a anului 2023 cu 13,36% raportat la decembrie 2022, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de...

Liderii Coaliției lucrează la listele de la europarlamentare. Se caută independeți pentru Bruxelles și București

Liderii coaliției PSD-PNL negociază dur pentru listele europarlamentare, dar și funcția de primar general al Capitalei și cele care vor fi după alageri. O...

Firea poate, într-un final, să fie candidatul PSD la Capitală. Ciolacu vrea doar ca social-democrații să voteze candidatul PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Gabriela Firea și-a văzut visul cu ochii: poate fi candidatul Partidului Social Democrat (PSD) pentru funcția de primar general al Capitalei. Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă