În reuniunea neoficială de la Granada (Spania), liderii UE și cei ai celor 27 de țări membre au analizat stadiul procesului de extindere a Uniunii Europene.
Opt țări au, în acest moment, statutul de candidat oficial la primirea în UE. Aceste țări sunt Turcia, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia. Pe lângă acestea, Georgia și Kosovo ar putea primi statutul de țări candidate.
„Extinderea înseamnă că țările candidate au de implementat reforme. Ele știu ce trebuie să facă. Și din partea UE, trebuie să ne pregătim. Este pentru prima dată în mulți ani când aveți o dezbatere la nivel înalt pe un subiect atât de fundamental și pe decizii atât de fundamentale”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.
Nu există un termen limită până la care o țară candidată să devină membru cu drepturi depline în UE. De exemplu, în cazul Republicii Moldova, Parlamentul European a emis o rezoluție care solicită începerea negocierilor de aderare înainte de finalul anului 2023. Totuși, chiar dacă negocierile de aderare ar începe în anul 2023, Republica Moldova se așteaptă să devină membru UE în jurul anului 2030.
„Extinderea este o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate. Aceasta este un factor determinant pentru îmbunătățirea situației economice și sociale a cetățenilor europeni, reducând disparitățile dintre țări, și trebuie să promoveze valorile pe care se întemeiază Uniunea. În perspectiva unei Uniuni și mai extinse, atât UE, cât și viitoarele state membre trebuie să fie pregătite. Țările care aspiră să devină membri trebuie să își intensifice eforturile de reformă, în special în domeniul statului de drept, în conformitate cu natura bazată pe merit a procesului de aderare și cu asistența UE. În paralel, Uniunea trebuie să întreprindă lucrările pregătitoare interne de care este nevoie și reformele necesare. Ne vom stabili ambițiile pe termen lung și modalitățile de realizare a acestora. Vom aborda întrebări esențiale legate de prioritățile și politicile noastre, precum și de capacitatea noastră de acționa. Acest lucru va face UE mai puternică și va consolida suveranitatea europeană”, precizează declarația de la Granada.
România a fost reprezentată la reuniunea de la Granada de președintele Klaus Iohannis.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!