7.3 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăInternaționalParlamentul European cere să înceapă imediat negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la...

Parlamentul European cere să înceapă imediat negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE

Parlamentul European a votat o rezoluție în care solicită ca negocierile pentru intrarea Republicii Moldova în UE să înceapă înainte de finalul anului 2023.

“Eurodeputații își reafirmă angajamentul față de viitoarea aderare a Republicii Moldova la UE și doresc ca negocierile cu Chișinăul să fie lansate înainte de sfârșitul anului”, anunță un comunicat de presă transmis de Parlamentul European la data de 5 octombrie 2023.

“Potrivit rezoluției adoptate joi, guvernul moldovean și-a demonstrat determinarea și capacitatea de a îndeplini cerințele Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare, adăugând că aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică. Aceștia subliniază importanța continuării procesului de reformă de către guvernul de la Chișinău, nu numai pentru atingerea obiectivului politic de aderare la UE, ci în primul rând pentru îmbunătățirea tangibilă a nivelului de trai al moldovenilor.

UE și statele sale membre ar trebui, de asemenea, să își mărească asistența financiară și tehnică pentru Republica Moldova, potrivit eurodeputaților, pentru a facilita integrarea rapidă și eficientă a acesteia în UE. Acest aspect include lansarea rapidă a unei noi tranșe de asistență macrofinanciară de către Comisia Europeană”, precizează comunicatul transmis de Parlamentul European.

Rezoluția votată de Parlamentul European are un caracter politic, însă nu are un caracter obligatoriu, sublinia europarlamentarul Dacian Cioloș, fost premier al României.

În urma invadării pe scară largă de către Rusia a Ucrainei, în februarie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022. Ca urmare a acestei cereri, Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la UE în iunie 2022, simultan cu Ucraina.

Indiferent de momentul în care încep negocierile, nu există un termen limită până la care Republica Moldova să fie primită în UE.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:24

VIDEO. O mamă din Gaza și-a pierdut doi copii gemeni în urma unei lovituri israeliene la Rafah

Mama palestiniană Rania Abu Anza a plâns de durere duminică (3 martie), în timp ce își ținea în brațe gemenii, născuți și uciși în...

PSD și PNL nu vor s-o lase pe Firea la Primăria Capitalei, dar nici pe Nicușor Dan să îmbrace fusta de doamnă Palade

Ilustrație: Marian Avramescu Nu doar că Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) nu vor să-i permită Gabrielei Firea să candideze pentru...

Trupul neînsufleţit al scriitorului Dinu Săraru va fi depus la Sala de Marmură a Teatrului Naţional

Conform unui comunicat emis de familie, sicriul ce conține trupul neînsuflețit al scriitorului Dinu Săraru va fi depus luni, începând cu ora 12:00, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă