11.6 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăInternaționalSUA stopează aprovizionearea cu petrol iranian a regimului Assad

SUA stopează aprovizionearea cu petrol iranian a regimului Assad

Trezoreria Statelor Unite a arătat modul prin care funcționa rețeaua, ce implica un cetățean sirian care a folosit compania sa din Rusia pentru a trimite petrolul iranian către Siria, cu ajutorul unei companii rusești de stat.

Statele Unite au sancționat două companii ruse – Global Vision Group și Promsyrioimport – cu privire la suspiciunea de a furniza petrol iranian Siriei. Directorul general al Promsyrioimport, Andrei Dogayev, era pe lista neagră.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA,  Steven Mnuchin, mișcarea este îndreptată împotriva „unei scheme complexe pe care Iranul și Rusia au folosit-o pentru a susține regimul Assad și a genera fonduri pentru activitatea malignă iraniană”.

Potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, Grupul Global Vision și sirianul Mohammad Amer Alchwiki sunt „elementele esențiale pentru livrarea de petrol din Iran către Siria și pentru  transferul de fonduri către IRGC (Corpului Gărzii Revoluționare Islamice – Quds Force), precum și pentru grupările Hamas și Hezbollah”.

Statele Unite au inclus, de asemenea, doi cetățeni iranieni, un cetățean libanez, un cetățean sirian și un irakian, precum și compania farmaceutică Tadbir Kish din Iran.

 

Rusia va continua să livreze petrol

Siria a ajutat apoi la transferarea a sute de milioane de dolari în numerar către Hezbollah, grupare ce are și o aripă politică făcând parte din Guvernul libanez. Aripa armată, formată din miliții, acționează în Siria de partea regimului Assad. O altă destinație a banilor rețelei era gruparea extremistă Hamas, care guvernează Fâșia Gaza.

Departamentul de Trezorerie al SUA a afirmat că, începând din 2014, navele care transportau petrol iranian întrerupeau semnalele de identificare pentru a ascunde livrările către Siria.

Trezoreria, Departamentul de Stat și Garda de Coastă din S.U.A. au emis un aviz către comunitatea maritimă cu privire la riscurile de sancționare a transportului de petrol către regimul Assad din Siria.

Rusia va continua să furnizeze petrol Siriei, în conformitate cu acordul său cu Damasc, în ciuda presiunii din partea Statelor Unite, a declarat Oleg Morozov, membru al Consiliului Federației Ruse.

„Înfrângerea politică din Siria îi determină pe americani să se întoarcă la ideea schimbării regimului în Damasc. Prin urmare, presiunea economică prin oprirea aprovizionării cu petrol devine un instrument al noului război economic cu președintele sirian, Bashar al-Assad, și indirect cu Moscova și Iran ”, a precizat acesta.

„Avem un acord cu Siria și, prin urmare, depinde de noi să hotărâm ceea ce furnizăm și cui. Acesta va fi răspunsul nostru mult mai eficient decât contra-sancțiunile”, a adăugat el.

Ministerul rus al Energiei a respins, de asemenea, sancțiunile SUA.

„Tentativele Statelor Unite de a acuza Rusia de facilitarea livrărilor de petrol către Siria arată dorința de a împiedica reconstrucția țării”, a declarat și Ministerul rus de Externe.  

Cele mai citite

Date ANOFM. Care era numărul șomerilor din România la sfârșitul lunii ianuarie

Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost, în ianuarie 2024, de 2,98%, mai mică decât cea din luna ianuarie a anului 2023 cu...

ÎPS Teodosie, prima reacție după ce a fost sancționat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a avut azi prima reacție după ce a fost sancționat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu „dojană...

Ciucă, vizită oficială în Chișinău

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, se va afla, astăzi, într-o vizită oficială la Chişinău, capitala Republicii Moldova.Vizita debutează cu o întâlnire cu preşedintele Parlamentului Republicii...
Ultima oră
Pe aceeași temă