Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Adina Mutar

Actualizat: 22.11.2018 - 22:49

SUA stopează aprovizionearea cu petrol iranian a regimului Assad

  • Lista neagră
  • Rusia va continua să livreze petrol

Rețeaua acționa sub acoperirea Rusiei

Adina Mutar

Actualizat: 22.11.2018 - 22:49

Trezoreria Statelor Unite a arătat modul prin care funcționa rețeaua, ce implica un cetățean sirian care a folosit compania sa din Rusia pentru a trimite petrolul iranian către Siria, cu ajutorul unei companii rusești de stat.

Statele Unite au sancționat două companii ruse - Global Vision Group și Promsyrioimport - cu privire la suspiciunea de a furniza petrol iranian Siriei. Directorul general al Promsyrioimport, Andrei Dogayev, era pe lista neagră.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA,  Steven Mnuchin, mișcarea este îndreptată împotriva „unei scheme complexe pe care Iranul și Rusia au folosit-o pentru a susține regimul Assad și a genera fonduri pentru activitatea malignă iraniană”.

Potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, Grupul Global Vision și sirianul Mohammad Amer Alchwiki sunt „elementele esențiale pentru livrarea de petrol din Iran către Siria și pentru  transferul de fonduri către IRGC (Corpului Gărzii Revoluționare Islamice - Quds Force), precum și pentru grupările Hamas și Hezbollah”.

Statele Unite au inclus, de asemenea, doi cetățeni iranieni, un cetățean libanez, un cetățean sirian și un irakian, precum și compania farmaceutică Tadbir Kish din Iran.

 

Rusia va continua să livreze petrol

Siria a ajutat apoi la transferarea a sute de milioane de dolari în numerar către Hezbollah, grupare ce are și o aripă politică făcând parte din Guvernul libanez. Aripa armată, formată din miliții, acționează în Siria de partea regimului Assad. O altă destinație a banilor rețelei era gruparea extremistă Hamas, care guvernează Fâșia Gaza.

Departamentul de Trezorerie al SUA a afirmat că, începând din 2014, navele care transportau petrol iranian întrerupeau semnalele de identificare pentru a ascunde livrările către Siria.

Trezoreria, Departamentul de Stat și Garda de Coastă din S.U.A. au emis un aviz către comunitatea maritimă cu privire la riscurile de sancționare a transportului de petrol către regimul Assad din Siria.

Rusia va continua să furnizeze petrol Siriei, în conformitate cu acordul său cu Damasc, în ciuda presiunii din partea Statelor Unite, a declarat Oleg Morozov, membru al Consiliului Federației Ruse.

„Înfrângerea politică din Siria îi determină pe americani să se întoarcă la ideea schimbării regimului în Damasc. Prin urmare, presiunea economică prin oprirea aprovizionării cu petrol devine un instrument al noului război economic cu președintele sirian, Bashar al-Assad, și indirect cu Moscova și Iran ”, a precizat acesta.

„Avem un acord cu Siria și, prin urmare, depinde de noi să hotărâm ceea ce furnizăm și cui. Acesta va fi răspunsul nostru mult mai eficient decât contra-sancțiunile”, a adăugat el.

Ministerul rus al Energiei a respins, de asemenea, sancțiunile SUA.

„Tentativele Statelor Unite de a acuza Rusia de facilitarea livrărilor de petrol către Siria arată dorința de a împiedica reconstrucția țării”, a declarat și Ministerul rus de Externe.  

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine