9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInternaționalSUA plănuiesc consolidarea relațiilor diplomatice cu Asia. Jim Mattis în turneu

SUA plănuiesc consolidarea relațiilor diplomatice cu Asia. Jim Mattis în turneu

“Împărţim Pacificul, un ocean care a primit numele păcii şi sperăm că va rămâne paşnic, astfel încât toate naţiunile care îl utilizează şi trăiesc acolo să fie prospere”, le-a declarat Jim Mattis jurnaliştilor care îl însoţesc în acest turneu,m informează Agerpres.

La Jakarta, unde urmează să ajungă luni în jurul orelor 19.00 (12.00 GMT), demnitarul american se va întâlni marţi cu preşedintele Joko Widodo şi cu ministrul apărării Ryamizard Ryacudu, pentru discuţii despre cooperarea maritimă cu acest arhipelag care se întinde de la Oceanul Indian la Oceanul Pacific.

În Vietnam, Jim Mattis doreşte să abordeze libertatea circulaţiei maritime în Marea Chinei, o regiune asupra căreia Beijingul şi-a extins dominaţia în ultimii ani militarizând mai multe mici insule disputate.

Washingtonul căută să se diferenţieze de China, văzută ca agresivă în modernizarea capacităţilor sale militare, şi de Rusia, acuzată că a anexat teritorii.

“Ceea ce vreau să subliniez este că noi respectăm suveranitatea ţărilor din Asia”, a adăugat el. “Suntem de părere că nimeni nu ar trebui să-şi impună autoritatea asupra deciziilor economice, diplomatice şi de securitate ale acestora”, a mai spus Jim Mattis, citat de AFP.

Cele mai citite

Rectorul ASE, Nicolae Istudor, îl vrea prorector pe Nicu Marcu

Imediat după ce, săptămâna trecută, a obținut al treilea mandat de rector al Academiei de Științe Economice (ASE), fiind și singurul candidat, Nicolae...

Festivalurile lunii martie la Opera Comică pentru Copii: Primăvara Copiilor și Festivalul Cărților Deschise

Opera Comică pentru Copii anunță două festivaluri remarcabile pentru luna martie: Primăvara Copiilor și Festivalul Cărților Deschise. Ambele evenimente sunt programate la sediul instituției...

Erdogan se oferă pentru o soluționare pașnică a conflictului ruso-ucrainean

Președintele turc Tayip Recep Erdogan a declarat că Ankara continuă să susțină o soluționare pașnică a conflictului ruso-ucrainean și este gata să ofere o...
Ultima oră
Pe aceeași temă