11.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăInternaționalSUA: Paradă militară de Ziua Independenței

SUA: Paradă militară de Ziua Independenței

Pe data de 4 iulie este marcată Ziua Independenţei, când, în 1776, cele 13 colonii britanice şi-au proclamat separarea de la coroana britanică şi au fondat Statele Unite ale Americii.

În mod obişnuit, americanii sărbătoresc ziua naţională peste tot în ţară într-o atmosferă colocvială, cu parade, fanfare, barbecue şi mari focuri de artificii. În acest an însă, campania pentru viitoarele prezidenţiale, la care Trump şi-a anunţat recent candidatura, îşi pune deja amprenta asupra festivităţilor de la Washington.

‘Va fi spectacolul unei vieţi!’, a spus Trump pe Twitter, în timp ce Casa Albă a promis ‘cele mai mari festivităţi de 4 iulie din istoria’ capitalei.

Mai mulţi aleşi democraţi din Congres l-au avertizat pe Trump în legătură cu tentaţia unui ‘miting de campanie partizan şi televizat’.

Ideea iniţială a unei parade militare americane pentru Ziua Veteranilor în noiembrie a fost abandonată din cauza costurilor estimate la 100 milioane de dolari. Festivităţile de joi nu vor avea acelaşi nivel de ambiţie.

Potrivit cotidianului The Washington Post, Serviciul parcurilor naţionale a alocat aproape 2,5 milioane de dolari pentru eveniment, o sumă ce reprezintă doar o mică parte din costurile totale, dar care depăşeşte deja cheltuielile din anii trecuţi.

Trump şi-a apărat însă ideea, ‘Sunt avioanele noastre, avem piloţii, aeroportul este chiar alături, avem nevoie doar de carburant’, a comentat el pe Twitter.

Mii de oameni sunt aşteptaţi pe imensa esplanadă National Mall, unde se află muzee şi monumente oficiale, la extremitatea căruia este situat Lincoln Memorial, ridicat în onoarea celui de-al 16-lea preşedinte al Statelor Unite.

Din ordinul preşedintelui, tancuri Abrams şi vehicule blindate de luptă Bradley se află pe poziţii pentru a participa la defilare.

Avionul prezidenţial Air Force One va survola Washingtonul, la paradă urmând să participe şi mai multe avioane militare F-35, cele mai moderne din lume. ‘Blue Angels’ o patrulă de acrobaţii aeriene, va efectua o demonstraţie.

Criticii lui Trump au pregătit o adunare de protest, gruparea activistă Code Pink anunţând un miting anti-Trump la National Mall, prilej cu care ar putea fi lansat în aer ‘Baby Trump’, personajul gonflabil reprezentând un bebeluş coleric cu chipul preşedintelui.

Cele mai citite

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...

Cine e candidatul surpriză al PNL la Primăria Ploiești

Organizația PNL Prahova a rămas cu ochii în soare după ce actualul edil liberal al Ploieștiului, Andrei Volosevici, a anunțat că va candida...
Ultima oră
Pe aceeași temă