5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalSUA critică poziția Franței în privința deținuților jihadiști din Siria

SUA critică poziția Franței în privința deținuților jihadiști din Siria

“Ar fi iresponsabil din partea unei ţări să aştepte de la Irak să rezolve această problemă în locul său”, a declarat coordonatorul acţiunii antiteroriste din SUA, Nathan Sales, în cadrul unei conferinţe de presă de la finalul unei reuniuni a coaliţiei anti-SI de la Washington. El a făcut din nou apel la toate părţile să-şi repatrieze şi apoi să-şi judece cetăţenii, dar nu a ascuns faptul că reuniunea s-a încheiat fără un acord pe această temă.

Mai multe mii de jihadişti străini sunt deţinuţi în prezent în închisori kurde din Siria. Riscul pe care îl presupune această situaţie a fost reamintit de recenta ofensivă turcă împotriva forţelor kurde din regiune, care a provocat temeri că deţinuţii vor reuşi să evadeze.

În Siria, “situaţia se poate schimba într-o clipită”, a apreciat Nathan Sales. “Credem că ar trebui să existe un sentiment de urgenţă să-i repatriem acum, cât mai există timp”, a adăugat el.

Numeroase ţări, printre care şi Franţa, refuză totuşi să-şi repatrieze cetăţenii şi vor care ei să fie judecaţi în locul în care au comis crimele, chiar dacă asta e o problemă complicată în zonele sub control kurd în Siria, cu statut juridic incert.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian s-a deplasat la Bagdad la jumătatea lui octombrie pentru a pune la punct o cooperare care să permită judecarea în Irak a jihadiştilor francezi deţinuţi în prezent în Siria. De asemenea, a fost evocată crearea unui mecanism judiciar internaţional special.

“Credem că a le cere unor ţări din regiune să-i aducă pe combatanţii străini dintr-un alt stat, să-i judece şi să-i încarcereze acolo, nu este o opţiune viabilă. Asta nu ar fi eficient”, a subliniat responsabilul american.

De asemenea, “nu credem că înfiinţarea de tribunale internaţionale ad hoc ar fi eficace” pentru că “ar costa o avere şi tot nu ar avea aceeaşi capacitate de a face dreptate ca jurisdicţiile naţionale”, a apreciat el.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă