„Ar fi iresponsabil din partea unei ţări să aştepte de la Irak să rezolve această problemă în locul său”, a declarat coordonatorul acţiunii antiteroriste din SUA, Nathan Sales, în cadrul unei conferinţe de presă de la finalul unei reuniuni a coaliţiei anti-SI de la Washington. El a făcut din nou apel la toate părţile să-şi repatrieze şi apoi să-şi judece cetăţenii, dar nu a ascuns faptul că reuniunea s-a încheiat fără un acord pe această temă.
Mai multe mii de jihadişti străini sunt deţinuţi în prezent în închisori kurde din Siria. Riscul pe care îl presupune această situaţie a fost reamintit de recenta ofensivă turcă împotriva forţelor kurde din regiune, care a provocat temeri că deţinuţii vor reuşi să evadeze.
În Siria, „situaţia se poate schimba într-o clipită”, a apreciat Nathan Sales. „Credem că ar trebui să existe un sentiment de urgenţă să-i repatriem acum, cât mai există timp”, a adăugat el.
Numeroase ţări, printre care şi Franţa, refuză totuşi să-şi repatrieze cetăţenii şi vor care ei să fie judecaţi în locul în care au comis crimele, chiar dacă asta e o problemă complicată în zonele sub control kurd în Siria, cu statut juridic incert.
Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian s-a deplasat la Bagdad la jumătatea lui octombrie pentru a pune la punct o cooperare care să permită judecarea în Irak a jihadiştilor francezi deţinuţi în prezent în Siria. De asemenea, a fost evocată crearea unui mecanism judiciar internaţional special.
„Credem că a le cere unor ţări din regiune să-i aducă pe combatanţii străini dintr-un alt stat, să-i judece şi să-i încarcereze acolo, nu este o opţiune viabilă. Asta nu ar fi eficient”, a subliniat responsabilul american.
De asemenea, „nu credem că înfiinţarea de tribunale internaţionale ad hoc ar fi eficace” pentru că „ar costa o avere şi tot nu ar avea aceeaşi capacitate de a face dreptate ca jurisdicţiile naţionale”, a apreciat el.