15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA critică lansările de rachete ale Chinei în Marea Chinei de Sud

SUA critică lansările de rachete ale Chinei în Marea Chinei de Sud

Mass-media Americană a raportat pentru prima oară lansările citând oficiali ai Pentagonului nenumiti.

Beijingul a anunțat că v-or avea loc exerciții militare, dar nu a confirmat lansarea de rachete în apele contestate.

Taiwan, Filipine, Brunei, Malaezia și Vietnam fac cu toate pretenții cu privire la părți ale mării.

Cu toate acestea, China deține o zonă uriașă cunoscută sub numele “nouă linii” și construiește instalații militare pe insule artificiale.

Înaintea exercițiului, Beijingul a avertizat ca alte nave să nu intre in zonă desemnată de Insulele Spratly și Paracel timp de cinci zile.

Washington “a fost conștient de lansarea rachetelor chinezești din structurile artificiale din Marea Chinei de Sud, lângă insulele Spratly”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Dave Eastburn, marți.

El a adăugat că comportamentul Chinei a fost “contrar pretenției sale de a aduce pace în regiune și, evident, acțiuniile aceasta sunt acte coercitive menite să intimideze” în Marea Chinei de Sud.

Marea, care găzduiește căile navigabile vitale din sudul Asiei, a devenit, în ultimii ani, un punct de aprindere pentru tensiunile dintre China și alte națiuni din zonă, care au suprapuneri teritoriale față de insule și recife.

Statele Unite au fost mult timp critice față de ceea ce spune că este militarizarea Chinei și râvnește în mod curent Beijingul cu misiuni de “libertate de navigație”.

Cele mai citite

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă