Mass-media Americană a raportat pentru prima oară lansările citând oficiali ai Pentagonului nenumiti.
Beijingul a anunțat că v-or avea loc exerciții militare, dar nu a confirmat lansarea de rachete în apele contestate.
Taiwan, Filipine, Brunei, Malaezia și Vietnam fac cu toate pretenții cu privire la părți ale mării.
Cu toate acestea, China deține o zonă uriașă cunoscută sub numele „nouă linii” și construiește instalații militare pe insule artificiale.
Înaintea exercițiului, Beijingul a avertizat ca alte nave să nu intre in zonă desemnată de Insulele Spratly și Paracel timp de cinci zile.
Washington „a fost conștient de lansarea rachetelor chinezești din structurile artificiale din Marea Chinei de Sud, lângă insulele Spratly”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Dave Eastburn, marți.
El a adăugat că comportamentul Chinei a fost „contrar pretenției sale de a aduce pace în regiune și, evident, acțiuniile aceasta sunt acte coercitive menite să intimideze” în Marea Chinei de Sud.
Marea, care găzduiește căile navigabile vitale din sudul Asiei, a devenit, în ultimii ani, un punct de aprindere pentru tensiunile dintre China și alte națiuni din zonă, care au suprapuneri teritoriale față de insule și recife.
Statele Unite au fost mult timp critice față de ceea ce spune că este militarizarea Chinei și râvnește în mod curent Beijingul cu misiuni de „libertate de navigație”.