7.4 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăCoronavirusStudiu - Omicron supraviețuiește mult mai mult pe plastic și pe piele...

Studiu – Omicron supraviețuiește mult mai mult pe plastic și pe piele decât variantele anterioare de COVID

Varianta Omicron COVID-19 poate supraviețui mai mult decât tulpinile anterioare ale virusului pe suprafețele din plastic și pe pielea umană, potrivit unor noi cercetări a oamenilor de știință japonezi, arată Euronews.

Studiul realizat de o echipă de la Universitatea de Medicină din Prefectura din Kyoto, care nu este încă revizuit de colegi, a constatat că variantele au supraviețuit mult mai mult decât tulpina originală în urma unei serii de teste de laborator.

„Studiul nostru a arătat că pe suprafețele din plastic și ale pielii, variantele Alpha, Beta, Delta și Omicron au prezentat timpi de supraviețuire de două ori mai mari decât cei ai tulpinii din Wuhan și și-au menținut infecțiozitatea pentru mai mult de 16 ore pe suprafețele pielii,” au scris autorii studiului.

Pe suprafețele din plastic, timpii medii de supraviețuire ai tulpinii originale și ale variantelor Alpha, Beta, Gamma și Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore și, respectiv, 114 ore.

Omicron stă peste 21 de ore pe piele

Pe mostrele de piele de la cadavre, timpii medii de supraviețuire a virusului au fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta și 21,1 ore pentru Omicron.

„Acest studiu a arătat că varianta Omicron are, de asemenea, cea mai mare stabilitate de mediu dintre variantele de îngrijorare, ceea ce sugerează că această stabilitate ridicată ar putea fi, de asemenea, unul dintre factorii care au permis variantei Omicron să înlocuiască varianta Delta și să se răspândească rapid, ” au scris autorii.

Continuând să fie o preocupare majoră în întreaga lume, Omicron este prezent acum în toate țările UE și a devenit varianta dominantă în majoritatea statelor membre, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Țările în care cel mai mare procent de cazuri noi au fost atribuite Omicron prin secvențiere au fost Finlanda (99,9 la sută), Belgia (99,7 la sută), Malta (99,3 la sută) și Danemarca (98,8 la sută).

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe ministrul de Interne al Spaniei

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 30 martie 2023, la Palatul Cotroceni, pe ministrul de interne al Regatului Spaniei, Fernando Grande-Marlaska Gómez, aflat...

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un...
Ultima oră
Pe aceeași temă