1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăInternaționalStudiu militar american: Unirea Republicii Moldova cu România produce un război NATO...

Studiu militar american: Unirea Republicii Moldova cu România produce un război NATO – Rusia

Scenariul prezentat de site-ul Radio Free Europe / Radio Liberty (www.rferl.org) estimează că, în momentul unirii dintre România și Republica Moldova, pe teritoriul fostei republici sovietice vor fi trimise trupe americane.

Studiul realizat de Institutul pentru securitate cibernetică al Forțelor Terestre ale SUA (Army Cyber Institute) analizează un posibil conflict NATO – Rusia pe actualul teritoriu al Republicii Moldova – devenit parte a României.

Studiul american, denumit „Silent Ruin” („Ruină în tăcere”), avertizează că Rusia este mai bine pregătită decât NATO pentru un război cibernetic.

Atacul Rusiei ar porni din estul Nistrului, inclusiv de pe teritoriul din vestul Ucrainei.

Forțele dirijate de Moscova ar fi dotate cu drone apte să lanseze atacuri electromagnetice, precum și cu roboți destinați luptei terestre, care ar reuși să blocheze tancurile americane. Rușii ar specula, conform scenariului, și o vulnerabilitate apărută în sistemul de urmărire și comunicare al unui satelit NATO.

Pe baza acestei superiorități, trupele ruse ar câștiga bătălia, ajungând chiar să invadeze și să distrugă sediul Ambasadei SUA de la Chișinău.

Acesta ar fi doar unul dintre cele patru scenarii după care se antrenează militarii americani. Un alt scenariu prevede un război nuclear cu Coreea de Nord, iar altul presupune atacuri cibernetice pe teritoriul SUA.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă