Liderii europeni iau din ce în ce mai în serios posibilitatea importurilor de vaccin rusesc, după semnalele oferite în acest sens de către cancelarul german, Angela Merkel, de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sau de către ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian
După ce Angela Merkel s-a arătat deschisă aprobării vaccinului Sputnik V, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că nu s-ar opune accesului vaccinurilor din China şi Rusia pe piaţa europeană. „Dacă producătorii ruşi, chinezi îşi deschid dosarele, dovedesc transparenţă, prezintă toate datele lor, atunci ar putea avea o autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă ca şi celelalte. Oricine doreşte să aibă acces pe piaţa europeană trebuie să se supună regulilor de examinare”, a spus Ursula von der Leyen, audiată de grupurile parlamentare în legătură cu strategia de vaccinare.
Afirmaţiile Ursulei von der Leyen fac ecoul celor ale cancelarului german, Angela Merkel, cu privire la vaccinul rusesc. „Toţi cei care obţin o autorizaţie din partea EMA vor fi absolut bineveniţi, am vorbit exact despre acest lucru cu preşedintele rus, Vladimir Putin”, a declarat Angela Merkel marţi seară la postul naţional de televiziune ARD.
Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a dat, de asemenea, asigurări, că în ţara sa nu vor exista niciun fel de blocaje împotriva vaccinului rus Sputnik V, cu condiţia ca acesta să obţină autorizaţie din partea autorităţilor sanitare.
”Dacă Sputnik este validat, omologat de Agenţia Europeană pentru Medicamente şi, în Franţa, de Înalta Autoritate Sanitară, nu va exista niciun blocaj în privinţa distribuirii lui, dacă (vaccinul) corespunde normelor ştiinţifice şi exigenţelor de rezistenţă şi control care sunt impuse în Europa. Vaccinurile nu au naţionalitate. Ceea ce contează este să avem un medicament care funcţionează”, a declarat Le Drian într-un interviu la postul Europe 1.
În aceeași notă, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a subliniat că vaccinul rus nu va putea fi distribuit câtă vreme producătorul nu face o solicitare de autorizare în Uniunea Europeană. ”Din momentul în care o prezintă, în cel mai scurt timp autorităţile europene şi autorităţile noastre naţionale vor examina vaccinul din punct de vedere ştiinţific, în mod independent şi, în funcţie de rezultate şi de teste, îl vor omologa sau nu”, a explicat Macron.
Potrivit concluziilor unui studiu publicat marţi în revista ştiinţifică The Lancet, Sputnik V oferă o eficacitate de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale COVID-19. Fondul de Investiţii Directe din Rusia, care asigură dezvoltarea vaccinului Sputnik V, a anunţat la 20 ianuarie că a demarat procedura de omologare a vaccinului pe lângă Agenţia Europeană pentru Medicamente, iar ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a anunțat, în cadrul unei conferinţe online organizate de publicaţiile de ştiri Tagesspiegel, Zeit, Handelsblatt şi Wirtschaftswoche, că Europa ar putea oferi chiar și capacităţi de producţie pentru vaccinul rusesc, după ce Rusia a solicitat recent un astfel de sprijin.
91,6%
este eficacitate vaccinului rusesc Sputnik V, în faza III a studiului clinic, conform revistei medicale The Lancet
19.866
de voluntari au fost înscriși în studiul medical, potrivit coordonatorului cercetătorilor de la Institutul Gamaleia
16
cazuri simptomatice de COVID-19 s-au înregistrat în rândul persoanelor care au primit vaccinul în timpul studiului